Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

CD-musik i kyrkan knappast okej

Publicerat fredag 29 maj 2009 kl 15.22

Musik från CD-skiva, som spelades vid en begravning i Karlstad domkyrka, har blivit ett ärende för domkapitlet i Karlstads stift. Inspelad musik i kyrkorummet har i många år diskuterats i Svenska kyrkan runt om i landet.

Åsikerna går isär något när vi ringer runt i landet. I Uppsala domkyrka kan man inte vid en förättning, en vigsel eller en begravning, få inspelad musik uppspelad från högtalare.

Det säger domprost Tuulikki Koivunen Bylund:
-I kyrkan ska vi ha närvaro, med riktiga människor som spelar riktiga instrument. Vi spelar ju inte heller upp gamla predikningar utan ser det som viktigt med just närvaron.

Från Härnösands domkyrka säger man att inspelad musik är tillåtet men nyttjas sällan. Det samma säger prästen Dennis Lundqvist som arbetar vid Luleå domkyrkoförsamling:
- Vi har ingen skriven policy om just detta, men visst vill vi främja den levande musiken i kyrkorummet.

Vad gäller Karlstad och musik från högtalare gällde detta en begravning där bland annat "The Worrying Kind" med The Ark spelades.

Domprosten i Karlstad, Stefan Kvassman, kritiserar den komminister som tillät detta och menar att det också varit kränkande för den tjänstgörande kantorn.

Men vad gäller vilken musik som spelas i kyrkorummet har det skett stora förändringar genom åren. Kanske har styrkeförhållandet mellan präster och musiker förändrats vilket gjort att Mendelssons och Taubes profana alster idag inte alls känns främmande i kyrkan.

Men visst kan det bli mindre levande musik i kyrkorummet, berättar Tuulikki Koivunen Bylund:
-Om ekonomin stramas åt blir det mindre levande musik, men så länge vi har råd att anställa duktiga musiker vill vi gärna se till att hålla på traditionen med levande musik, säger hon.

Anders Wikström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".