Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

Musik hade effekt på valrörelsen

Publicerat måndag 8 juni 2009 kl 14.11
Benny Andersson

För första gången fick musik och upphovsrättigheter betydelse i en svensk valrörelse, dels genom nerladdningsdebatten och Piratpartiets framgångar men också genom Abba-kompositören Benny Andersson sponsringsmiljon till Feministiskt Initiativ. Dessutom försenades SVT:s valvaka rejält i natt - av en konsert.
Det pågår en politisk kamp om musiken menar Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet.

 - Musiken har spelat en roll, det pågår en politisk kamp kring om musiken ska vara en allmän nyttighet som alla ska kunna del av eller om musiken ska vara en vara som köps och säljs.
Det är där Piratpartiet kunnat mobilisera och fått så många röster som man ändå fick i årets val, säger Bjereld.

Det starkt mans- och ungdomsdominerade Piratpartiets gick till EU-val på integritetsfrågor och allas rätt att bruka den musik och film som finns på internet. Partiet blev större än vänstern, centern och kristdemokraterna och får därmed minst en representant i Eu-parlamentet i höst. Partiledaren Rickard Falkvinge konstaterade i Svt:s valvaka att hans ungdomsförbund nu är det största i Sverige. Och har vår tids stora musikintresse har absolut spelat in för partiets framgångar menar Ulf Bjereld. Han är kritisk mot svenska politikers okunskap om modern teknik:

 - Man ville först avfärda det som ett ungdomsuppror men där finns en betydligt mer relevant politisk konfliktpotential i de här frågorna. Nu tror jag de etablerade partierna har upptäckt detta, men det vblev alldeles för sent  föör deras vidkommande i det här valet iallafall.

Valrörelsen påverkades även musikaliskt av att Abba-kompositören och musikanten Benny Andersson sponsrade en annonskampanj från Feministiskt Initiativ om hur man gör om småpartiers valsedlar försvunnit i vallokalerna. Agerandet väcker liv i gamla krav på ökad transparens kring politisk sponsring, säger Ulf Bjereld.

- Ska man få lov att donera pengar i hemlighet eller ska man göra det i öppenhet.

Musik påverkade även själva valvakan i SVT som fick förlängas rejält i natt i väntan på Piratpartiets Richard Falkvinge, han fastnade nämligen i trafikstockningarna på Östermalm efter Bruce Springsteens tredje sommarkonsert. Och valvakan avslutades med programledarskämt om både en Benny Andersoneffekt och en Bruce Springsteeneffekt.

 - Ja, det var ju en historiens ironi (skratt) att det var just Piratpartiets partiledare som fastnade i dessa köerna, skrattar Ulf Bjereld

 - Men det tyder på att musikbrnanschen inte är i totalkris iallafall?

 
- Nejdå, den lever och frodas, dom som haft bekymmer är vissa bolag som producerar och ger ut det här, men det är inte riktigt samma sak.

 - Tror du musik- och teknologifrågor kring detta kommer att vara en fråga även i nästa EU-val?

- Jag tror vi ännu så länge bara sett början av den här debatten, avslutar professor Ulf Bjereld.  

per.gulbrandsen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".