Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

Sven Duva blir ungdomsopera i Sörmland

Publicerat onsdag 10 juni 2009 kl 15.01
Sven Duva (av Albert Edelfeldt)

Sörmlands Musik & Teater gör ungdomsopera av historien om Sven Duva, den tafflige hjälten i det finlandssvenska nationaleposet Fänrik Ståls sägner av Johan Ludwig Runeberg. Med 100.000 i tonsättarbidrag från Kulturrådet kan musikdramatikern Malin Hülphers förverkliga sin idé om en ung, modern opera om Sven Duva. Häromdan möttes musikerna för en första repetition i Eskilstuna - och Mitt i Musiken var med.

Malin Hülphers har tidigare gjort barnoperor som Circusflickans Resa, Älvans Hemlighet och vinterns Elsa Beskowopera Hattstugan. Nu ger hon sig in i dikten om den klantige soldaten som blir hjälte under finska kriget där Sverige förlorade Finland till Ryssland 1809.

 - Sven Duva är en bondpojke som tar värvning och gör det mesta på tok men råkar bli en stor hjälte. Det finns mycket dramatik i berättelsen och mycket humor - och det lämpar sig att berätta på scen, säger Malin Hülphers.

Sven Duva är kanske den mest kända karaktären från Runebergs nationalepos Fänrik Ståls Sägner där verkliga och fiktiva händelser under kriget beskrivs, ofta med sorg och bitterhet över att Sverige förlorade Finland.

Sven Duva är Sörmlands Musik & Teaters stora höstsatsning finansierad av Märkesåret, nya Finska Teatern mfl. Patrik Sörling regisserar. På scen får de båda sångarna/skådespelarna hjälp av de fyra musikerna som agerar soldater och bybor och samtidigt spelar - utantill, berättar Malin Hülphers:

- Sättningen är flöjt, trumpet, klarnetteisten alternerar med slagverk och så har vi en accordeonspelare.

Sven Dufva hette sannolikt Jan Bång, född i Österbotten och begravd i Wilhemina. Duva hyllas i dikten för plikttrohet och mod och det var till honom general Sandels röt de berömda orden "släpp ingen djävul över bron". Sven Dufva får till sist en rysk kula i hjärtat och dikten slutar "ett dåligt huvud hade han, men hjärtat det var gott".

 - Krigssituationerna är ju allt annat än så heroiska som vi gärna vill framställa dem i efterhand. Vi behöver dom här historierna från kriget, annars blir det outhärdligt tror jag, slutar musikdramatikern Malin Hülphers.

Sörmlands Musik & Teaters storsatsning Sven Duva har premiär den 25 september.

per.gulbrandsen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".