Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

Inga överraskningar i kulturbudgeten

Publicerat måndag 22 september 2003 kl 15.16
Idag har regeringen lagt fram sitt förslag till budget för nästa år. Sex miljarder kronor finns det i kultur- och mediebudgeten (P2 Mim 22/9)
Det här budgetförslaget lär inte förvåna eller överraska någon. Ingen föreslås få väldigt mycket mer pengar eller väldigt mycket mindre, i alla fall inte när det gäller musiklivet. Snarare är uppskrivningarna av anslagen det man kan förvänta sig när man ställer dem i relation till löneutveckling, inflation och så vidare. Men att Statens musiksamlingar från ett extra anslag på 1,9 miljoner måste förstås vara glädjande. I budgetförslaget konstaterar man att musiksamlingarnas ekonomi har varit ytterst ansträngd och att man jobbat hårt för att få ordning på ekonomin. De 1,9 miljoner kronor man föreslås få ska ge statens musiksamlingar möjlighet att vidta nödvändiga ekonomiska åtgärder och täcka kommande års kostnadsökningar, som det heter i propositionen. Andra som borde bli glada av budgetförslaget är Sörmlands musik & teater. Den verksamheten har drivits i försöksform och föreslås nu bli permanent från och med nästa år. Men att permanenta stödet till Drottningholms slottsteater blir det inte tal om. Nästa år, liksom tidigare år får teatern ett extra anslag på en miljon kronor. De arrangerande musikföreningarna i landet spelar en stor och viktig roll. Tack vare dem får fler människor på mindre orter i landet tillgång mer levande musik. Och det här är något som kulturdepartementet uppenbarligen har klart för sig. Man konstaterar i propositionen att det statliga stödet till musikföreningarna i det närmaste har fördubblats de senaste åren och föreslår ett anslag på ytterligare två miljoner kronor. I budgetpropositionen redovisar man också vilka arbetsgrupper som kommer att börja arbeta inom kulturområdet nästa år. En ska tillsättas redan i höst och den ska främja jämställdheten inom scenkonsten. En sådan finns redan som tittar på museernas verksamhet ur ett genusperspektiv. Så vill regeringen tillsätta en särskild aktionsgrupp för barnkultur. Den ska få uppdraget att inleda ett modellsamamarbete med ett antal kommuner och pröva hur professionella konstnärer och kulturutövare kan få en större roll i skolorna. Dessutom vill regeringen se en fördjupad analys av sambandet mellan kultur och hälsa.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".