Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

Nationell ungdomssymfoniorkester på gång på två håll i landet

Publicerat måndag 13 juli 2009 kl 14.39
Stockholm eller Vänersborg kan bli centrum för nationell ungdomsorkester. Bild: Scanpix.

På två håll i landet pågår oberoende av varandra arbetet med att skapa en nationell ungdomssymfoniorkester, i Vänersborg respektive Stockholm. I det ena fallet har man redan en orkester att bygga på men inte grundfinansieringen klar. I det andra fallet är förhållandet det motsatta.

Orkester-Sverige behöver en återväxt av musiker och ett viktigt forum för att uppmuntra unga att satsa på ett kollektivt musicerande och ge dem spelrutin är en ungdomssymfoniorkester. Sedan finns det också några regionala ungdomssymfoniorkestrar i landet, och en av dem som har spelat i ett par sådana är 20-åriga hornisten Maria Pontén från Luleå och hon välkomnar idén om en sådan här orkester på nationell nivå.

- Jag skulle vara jätteintresserad av att söka och spela med i en sådan, säger hon.

- Kanske skulle det vara en bra idé att rotera mellan musikhögskolorna - Malmö, Göteborg, Stockholm, Ingesund, Örebro och Piteå. Jag tror att det skulle bli ett större utbyte och inte en orkester för mer utvalda kanske.

Arbetet med att bygga upp en nationell ungdomssymfoniorkester pågår nu oberoende av varandra på två håll i landet, i Vänersborg och i Stockholm. "Tiden är mogen för en sådan", säger rektorn på musik-friskolan Lilla Akademien i Stockholm, Bo Lindgren.

- Därför att intresset som vi har upplevt det bland ungdomar är mycket stort, säger Bo Lindgren.

Den finansiella grunden är klar och består av privata medel, bland annat från finansmannen Hans-Jacob Bonnier, och uttagningarna till Lilla Akademiens orkester startar i höst.

På kommunala Musikakademi Vänersborg är förhållandet det motsatta. Där har man redan en grund som riksrekryterande orkestergymnasium och vid sidan av det en orkester med ett 30-tal unga duktiga musiker från hela landet som man tänkte bygga på.

- De ungdomar som vi jobbar med har en sådan stor kapacitet så de måste få träffas och arbeta med varandra. På sin hemmaplan är det oftast de som drar det tyngsta lasset, är förebildare, och någonstans måste också de få ett input, jobba ihop med professionella ledare, säger projektledaren Ulrich Kaatz.

Hur det ska finansieras är dock fortfarande oklart.

- Vi för diskussioner bland annat med kulturrådet. Där har man gett oss rekommendationen att göra det till ett regionalt initiativ för hela landet.

Berit Nygren

berit.nygren@sr.se

 i samarbete med SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".