Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

Korröfestivalen blickar tillbaka

Publicerat fredag 24 juli 2009 kl 14.33
Kebnekajse, ett av retroinslagen på årets Korröfestival.

Korrö Folkmusikfestival har dragit igång. Festivalen började 1985 som en träff för bordunmusiker, det vill säga musiker som spelar säckpipa, stråkharpa och vevlira. När man nu går in på sitt tjugofemte år passar man på att blicka tillbaka i tiden.

Festivalgeneralen Magnus Gustafsson konstaterar att det är mycket som har förändrats. Inte bara festivalen utan även folkmusiken.

– Själva begreppet folkmusik skulle på något sätt innebära någon typ av oföränderlighet eller något statiskt, men så är det naturligtvis inte utan folkmusikgenren låter annorlunda i dag än vad den gjorde för 25 år sedan.

Kebenekajse är ett av retroinslagen på årets Korröfestival. När de började spela på 70-talet ansågs deras rock och pop-uppblandade folkmusik som experimentell. Sedan dess har många följt i deras fotspår och blandat folkmusik med andra genrer, förutom med rock och pop även med kammarmusik och jazz.

En annan skillnad, jämfört med när Korröfestival började, är att folkmusiken har blivit mer professionell.

– Rätt många grupper rörde sig i ett musikaliskt landskap som stod mellan ren amatörnivå och en viss professionalism. Så det var många grupper som ”vi kan väl komma till Korrö och spela”. Inga krav på gage, möjligen reseersättning och logi. I dag är det naturligtvis så att de flesta av de 473 påstötningar som vi fick till årets festival handlar om helt igenom professionella grupper som hänvisar till redan utgivna cd-skivor, demoskivor eller till egna hemsidor med musik på hemsidorna som kan tanka ner. Det är ju ett helt annat landskap på den nivån.

Om vi istället ska prata om hur Korröfestivalen har förändrats sedan starten för 25 år sedan då festivalen inte alls var någon festival utan en småskalig bordunstämma - det vill säga en träff för musiker som spelade borduninstrument som till exempel säckpipa, stråkharpa och vevlira.

Den naturliga frågan är: Hur mycket bordunstämma är Korröfestivalen idag?

– Naturligtvis inte alls lika mycket som vi var då. Hade vi hållit kvar vid det här konceptet med enbart en slags inriktning på borduninstrument så hade vi ju blivit en slags kulturarvsfestival, det ville vi inte alls vara. Vi fångade det här 1985 när så oerhört mycket fokuserade inom den här genren på att ta fram nya instrument och upptäcka nya instrument. Säckpipor och vevliror, dem letade sig in i moderna folkmusikgrupper på ett naturligt sätt i slutet av 80-talet och i början av 90-talet och det var helt naturligt att följa med i den utvecklingen.

Men Korröfestivalen har som sagt ändå behållit en viss borduntradition. Det bästa exemplet på det under årets festival är en spelning med Blå Bergens Borduner  - en av de första grupperna som tog upp de gamla borduninstrumenten och placerade in dem i en svensk folkmusikmiljö.

Nana Håkansson

nana.hakansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".