Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

Dana Dragomir - mer än Mio min Mio

Publicerat onsdag 29 juli 2009 kl 14.28
Dana Dragomir.

Hon är mest känd för sin tolkning av ledmotivet till Mio min Mio, men panflöjtisten Dana Dragomir har en större repertoar än så. Just nu är det sommarturné för Dana Dragomir.
Panflöjtsmusik i Sverige förknippas antingen med Dana Dragomir och hennes tolkning av Mio min Mio eller med panflöjtsspelande gatumusikanter från Sydamerika. Men riktigt så enkelt är det inte med panflöjt.

I Dana Dragomirs hemland Rumänien är den rumänska panflöjten nai ett stort instrument, rent av landets nationalinstrument, och något som man studerar på musikhögskolan. Det var där Dana Dragomirs panflöjtsspelande började långt innan succén med Mio min Mio.

Eller snarare, egentligen började hennes panflöjtsspelande med att hon spelade piano mellan 6 och 14 års ålder.

– Jag älskar musik och har alltid älskat musik, men piano var inte min grej. När jag skulle forska lite om andra instrument hörde jag att det fanns två lediga platser i panflöjtsklassen. Och det var inte bara det, jag var väldigt fascinerad av panflöjten, jag hörde hur mina manliga kollegor övade i klassrummet och tyckte att det lät så vackert och läckert.

Dana Dragomir gick helt enkelt till panflöjtsläraren och sa att hon ville börja spela panflöjt. Men läraren avrådde henne. Dels för att hon inte var man - panflöjten spelas traditionellt av män i Rumänien - och dels för att hon faktiskt inte hade spelat panflöjt förr och det var bara två veckor kvar till antagningsproven. Men Dana Dragomir lät sig inte avskräckas utan lärde sig två låtar på två veckor och blev Rumänien första kvinnliga panflöjtist.

Dana Dragomir fick sitt genombrott som 16-åring i Rumänien, hade en kort karriär i USA och hamnade sedan i Sverige där hon som sagt fick sitt stora genombrott med sin Mio min Mio-tolkning 1991. Hon har dock hela tiden bevarat sitt rumänska musikarv. Hon spelar många rumänska folkmelodier och hennes största idol är den rumänska panflöjtslegenden Gheorge Zamfir.

– Aldrig har någon spelat panflöjt på det sättet som Zamfir gjorde. Han tog ju flöjten från restaurangen till kyrkan och spelade sakral musik, spelade klassiskt musik, spelade kultiverad musik med kyrkoorgel och symfoniorkester. Zamfir har det sättet att spela, han är more gentle and sensual in his way of blowing än vad en kvinna är. Jag brukar öva med hans skivor och spela efter och det har hjälpt mig enormt mycket.

Dana Dragomir har spelat allt ifrån svenska och rumänska folkmelodier till panfjöjtspop och new age-inspirerad musik, vad hon än spelar så vill hon förmedla känslor.

– Jag tror att jag har en stark personlighet och även i musik så framför jag det. Också den musiken jag väljer är antingen väldigt moody och melankolisk eller väldigt glad och virtuos eller dramatisk. Det är väldigt mycket show och känsla som kommer fram när vi spelar.

Nana Håkansson

nana.hakansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".