Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

Bråket om upphovsrätt trappas upp på Stockholms Stadsteater

Publicerat fredag 28 augusti 2009 kl 15.04
Frida Westerdahl och Kristofer Fransson i De tre musketörerna. Bild: Petra Hellberg

Stockholms stadsteater riskerar att bli stämda av musikjätten Universal för upphovsrättsintrång. Anledningen är att uppsättningen De tre musketörerna innehåller nästan 50 kända låtar av bland andra Madonna, Michael Jackson och U2 som de inte har rättigheter att använda menar tonsättarorganisationen Stim.

Enligt Stadsteatern har de full rätt att använda musiken grundat på det avtal de har med Stim, men både de och Universal hävdar att avtalet inte gäller musikstycken i den omfattningen som uppsättningen innehåller, utan att man då bör betala för vad de kallar stora rättigheter, "grand rights".

Hur avtalen med Stim egentligen ska tolkas råder det nu delade meningar om. För Martin Ingeström, Universals VD, råder det ingen tvekan:

– I vissa fall kan det vara svårt att tolka men i det här fallet tycker jag att det är solklart. Stim har ju sagt att de inte har rättigheterna att spela och då är det ingenting att diskutera. Stadsteatern har gjort ett misstag helt enkelt och nu försöker de vända opponionen, säger Martin Ingeström.

Men för Sture Carlsson, förbundsdirektör på Svensk Scenkonst, som företräder stadsteatern, har teatern inte gjort sig skyldiga till det upphovsrättsintrång de anklagas för.

– Svensk scenkonst har ett avtal med Stim och där står det att de som är med hos oss, som stadteatern är, får obegränsat förfogande till den musik som Stim har rättigheterna till. med undantag för musik som är specialskriven till opera, musikal eller revy, säger han.

Huruvida De tre musketörerna kan liknas vid en musikal eller inte är de båda parterna helt oense om. Enligt Sture Carlsson är musiken i uppsättningen inte så betydande.

– Nej det anser vi inte att den är, den är illustrerande men själva historien fanns ju från början och så har man sen lagt till lite musik, eller ja, mycket musik, säger Sture Carlsson.

Men för Martin Ingeström på Universal är saken solklar:

– Alla är rörande överens om att det är en musikal förutom Stadsteatern. Stim har ju klart och tydligt sagt till dem att det är stora rättigheter som gäller i det här fallet och att de måste gå till musikbolagen, säger han.

Sture Carlsson å andra sidan står på sig och menar att uppsättningen De tre musketörerna inte är en musikal:

– Det handlar om musikinslag i en teaterföreställning, säger han och tillägger att musiken inte är bärande för handlingen i föreställningen.

Att sedan både Universal med låtskrivarna i ryggen och Stim anser tvärtom får honom inte att ändra åsikt.

– Det kan de ju anse men det anser inte vi, säger Sture Carlsson.

Josefine Bjelkholm

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".