Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

Berwaldhallen tvångs-pensionerade mot sin egen praxis

Publicerat fredag 11 september 2009 kl 14.56
Radiosymfonikernas hemmascen. Foto: Tomas Oneborg

När Berwaldhallens ledning i våras försökte tvinga Ann-Marie Lysell, violinist i Radiosymfonikerna att pensionera sig inför sin 60-årsdag bröt Sveriges Radio mot en mångårig praxis som säger att symfonikerna spelar vidare hela den säsong man fyller 60. Förra veckan tvingades företaget backa och nu kommer hård kritik mot hur radion skött ärendet: Thomas Bjelkerud, ombudsman på Musikerförbundet:
-Jag är förvånad att de inte talar om vad de anser är praxis.

När Berwaldhallens personalchef Birgit Lundmark i juni försökte tvångspensionera violinisten Ann-Marie Lysell inför 60-årsdagen stred detta mot en 50-årig praxis som säger att Radions symfoniker behåller tjänsten hela den spelsäsong man fyller 60, i Lysells fall fram till nästa sommar. Två andra 60-åriga musiker kände sig i samma veva tvungna att acceptera en förtida pension. Men Lysell vägrade i en pensionskonflikt som häromveckan ledde till att Lysells make tonsättaren Sven-David Sandström förbjöd Berwaldhallen att uppföra hans verk så länge nuvarande ledning sitter kvar.

Under hela sommaren har Musikerförbundet förgäves försökt Sveriges Radio att visa vilken pensionspraxis som gäller, berättar Thomas Bjelkerud:

-Det gick käpprätt åt skogen, de meddelar ingenting och det gör mig besviken. Det är dålig personalpolitik att hålla Lysell på halster hela sommaren.

I höst ska Arbetsdomstolen avgöra ett annat fall där radiosymfonikern Martin Bergstrand begärt få jobba till 67 års ålder men vägrats detta. Arbetsgivarsidan har låtit ärendet gå till AD då man menar att orkestern sedan 50-talet har enskilda anställningsavtal som innebär pension och avgångsskyldighet vid 60, med möjlighet att som visstidsanställd fortsätta till 63.

Musikerförbundet menar att lagen sedan 2001 ger alla svenskar rätt att arbeta till 67 och har därför anmält SR till AD. Tomas Bjelkerud igen:

-Jag ser inte nu hur vi skulle förlora i AD.

I inlagorna till AD hänvisar Sveriges Radio upprepade gånger till praxis. Ändå var det just praxis som förra veckan fick företaget att backa och ge Lysell och två tvångspensionerade musiker tillbaka jobbet fram till sommaren. Orsaken var att Musikerförbundets Thomas Bjelkerud på tisdagmorgonen hittade en handling undertecknad Berwaldhallens chef Michael Tyden.

-Vi hade ett protokoll om att praxis var att få spela under hela säsongen det år man fyller 60.

Så frågan är - vilken praxis hänvisar arbetsgivarsidan till i sina inlagor till Arbetsdomstolen - den som användes i sommar när tre musiker tvångspensionerades i förtid? Eller den som gällt tidigare - att musikerna får spela hela säsongen ut när man fyller 60?

Och hur kommenterar radioledningen kritiken från Musikerförbundet?

I en vecka har Mitt i Musiken försökt få ansvariga att svara. Men Sveriges Radios VD Mats Svegfors hänvisar till Berwaldhallens chef Michael Tydén som i går till sist meddelade att han inte vill låta sig intervjuas. Istället lät han mejla följande uttalande:

"Vi är glada över att situationen med Ann-Marie Lysell har löst sig. På sedvanligt sätt kommenterar vi inte omständigheterna kring personalärenden. Beroende på att praxis, inkl pensionsavtalsfrågan, är föremål för juridisk prövning i AD, ger vi inga ytterligare kommentarer till processen förrän dom i AD fallit."

Per Gulbrandsen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".