Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

Kantor ett framtidsyrke - på landet

Publicerat tisdag 6 oktober 2009 kl 15.18
Holms kyrka. Bild: Svenska kyrkan

Det ser mörkt ut för de som vill hitta jobb inom kultursektorn under de närmsta åren - men nu visar en rapport från Myndigheten för Yrkeshögskolan på ett musikyrke där det blir många jobb lediga: och det är som kantor - ett kyrkomusikeryrke som inte kräver examen från högskola.

 "Kantor sökes till Indal, Sättna, Liden och Holms församlingar nordväst om Sundsvall" står det i en annons i Kyrkans tidning. Och förutom att man ska vara en duktig och mångsidig musiker står här också att man helst ska tycka om att köra bil. För Kantor är ett glesbygdsyrke och ofta delar flera kyrkor på en och samma kantor.

Och det är något så ovanligt som ett bristyrke i kultursekton. I alla fall på landet:

– De kantorstjänster som är ute är ofta inte i storstäderna utan ute på landsbygden. Är man bunden till en storstad är det inte givet att man får ett jobb på en gång, men kan man tänka sig att pendla några mil, speciellt här uppe i Norrland, då är det inga problem att få jobb. Det ringer ju kyrkoherdar hit och frågar vilka som snart går ut, för de behöver ersätta någon kantor.

Så säger Eva Östman, vice rektor på Mellansels folkhögskola. Här examineras mellan 5 och 15 kantorer varje år, alldeles för få menar Eva.

I Mellansel kan man studera både på skolan och på distans, och det med två olika ingångar: dels för de traditionellt och teoretiskt skolade musikerna, dels för de som är mera inriktade på ensemblespel och praktiskt musicerande - afrokantor kallas den grenen. Men det är svårt att hitta studenter:

– Man kanske fortfarande tror att en kantor är den där klassiske gubben som sitter på orgelläktaren och spelar ett preludium, till psalmerna och ett postludium och så är det inget mer. Det är en lite sned bild, i många församlingar är det väldigt fritt, och som bruksmusiker passar man visst att jobba som kantor, för det är mycket jobb med konfirmander och ungdomskörer. Det är ett socialt jobb, säger Eva Östman.  

Kan det vara så också att unga musiker inte känner lika starka band till kyrkan och den kristna tron som tidigare generationer?

– Visst är det så. Det är färre som har en anknytning till kyrkan och känner till arbetsplatsen.

Markus Görsch 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".