Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

Operans balettchef i blåsväder

Publicerat måndag 11 januari 2010 kl 13.37
Kungliga Operan Foto: Bengt O Nordin /SVT

Det blåser kring chefen för Kungliga Baletten, Marc Ribaud. Han har fått en varning efter anklagelser om sexuella trakasserier mot en kvinnlig anställd. Enligt vad Mitt i musiken erfar informerade Ribaud dansarna och många andra om varningen i morse. Han sade då också att han hade bett vederbörande om ursäkt.

Operachefen Anders Franzén vill först inte kommentera saken:

- Det är någonting som vi jobbar med internt här och som jag inte finner anledning att sprida kännedom om utanför, säger han.

Men samtidigt håller ju facket på med en förtroendeomröstning. Hur påverkar det här arbetet i Kungliga Baletten?

- Det är naturligtvis så att det är aldrig roligt när det kommer ut misstankar om att det har skett någon form av sexuella trakasserier och det har ju någon slags stigmatiserande verkan idag. Nu har vi utrett den här händelsen och kan konstaterar att den trots allt inte är av den allvarligare arten och personen som har utsatts för det vid tillfälle på tidiga sommaren har också dragit tillbaka sina anklagelser om sextrakasserier, har egentligen aldrig velat använda det begreppet för den händelse som inträffade, och har också kommit överens med Marc Ribaud och mottagit hans ursäkt för det som inträffade, svarar Franzén och fortsätter:

- Så det är inte allvarligare än så men det innebär ju inte att sextrakasserier i allmänhet är att betrakta som någonting som man ska negligera utan precis tvärtom. Det är utomordentligt allvarligt när det inträffar.

Kvinnan uppges inte vara någon av dansarna utan en annan anställd, och Mitt i musiken har försökt få kontakt med henne men utan att lyckas.

Tonar ner omröstning

Samtidigt tonar Anders Franzén ner förtroendeomröstningen:

- Det hör ju till en delvis turbulent verksamhet som man bedriver så får konstnärliga chefer ibland ta emot kritik för sin konstnärliga inriktning eller för annat sätt på vilket sätt de leder arbetet, och det är någonting som man alltid måste diskutera. Är det så att en konstnärlig chef av olika skäl saknar förtroende i sin personal och därmed inte har förutsättningar att utföra sitt arbete på det sätt som man har rätt att förvänta sig, ja, då måste man ju ta det under allvarligt övervägande, säger han.

Marc Ribaud har ett halvår kvar på sitt tvååriga förordnande som chef för Kungliga Baletten. Vad som händer därefter blir en fråga för Birgitta Svendén som tar över som operachef efter Anders Franzén om några veckor, och Ribaud själv vill inte kommentera det här, säger Franzén:

- Nej, inte annat än att han är naturligtvis oerhört ledsen över att det som har inträffat och har tolkats som det har tolkats, och att det har fått det här genomslaget. Han är naturligtvis förtvivlad över det.

Berit Nygren

berit.nygren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".