Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

Musikintresse blir mannens ansvar

Publicerat måndag 18 januari 2010 kl 14.34
Foto: Scanpix

Kvinnor ger ofta upp sitt eget intresse för musik när de flyttar ihop med en man. Det är en av de saker som kommer fram i den stora studien "Musik i Livet" som just nu pågår på Göteborgs Universitet.

– Det är väldigt många av våra kvinnliga informanter som berättar likartade historier om hur de underordnar sig sina mäns eller sambos musikintresse, berättar Lars Lilliestam som är professor i musikvetenskap.

– Man överlåter det på männen att skaffa musik till hemmet, ladda ner musik och till och med att musicera. Vi har sett flera exempel på att tjejer slutar spela musik när de gifter sig.

Fåtöljen som Lars Lilliestam sitter i kvider till när 194 centimeter musikprofessor slår ut med armarna och skakar lite på huvudet åt sina egna slutsatser. Tillsammans med kollegan Tomas Bossius är han mitt uppe i arbetet med att sammanställa resultatet av tre års faktainsamlande. Sammanlagt har de genomfört 42 djupintervjuer med människor i alla åldrar och från alla samhällsklasser. "Musik i Livet" är kanske det största forskningsprojekt som gjorts för att försöka ta reda på hur människor använder musik i sin vardag.

– Vi ville att den där undersökningen skulle vara en kontrast till annan forskning, som talar om hur många som kan läsa noter och vilka samhällsgrupper som tycker om vilken musik. Vi ville gå på djupet, göra porträtt av riktiga människor och höra deras berättelser.

Prestationsångest vanligt 

En annan av de tendenser man kan se i undersökningen är att musik är nåt som för många förknippas med gammal hederlig prestationsångest.

– Vi har en informant som heter Johanna som berättar om när hon gick i tredje klass och var tvungen att sjunga "oxdragarsång" inför sina klasskamrater. Hon tyckte att det var så fruktansvärt hemskt att göra detta att hon har hållit käft sen dess, säger Lars Lilliestam och ser allvarlig ut.

– Det är flera informanter som berättar samma sak, de har fått höra av lärare eller föräldrar att de är omusikaliska och sen har de trott på det och aldrig vågat spela eller sjunga.

"Musik i livet" visar också att det ofta bara är ett slags musik som människor har ett förhållande till.

– Klassisk musik, jazz och folkmusik har en väldigt svag ställning. För många finns inte ens de genrerna i sinnevärlden, utan det är västerländsk pop- och rockmusik som folk i gemen har ett förhållande till.

Eric Öbo

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".