Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

Musiken tvåa inom Skapande skola

Publicerat torsdag 14 januari 2010 kl 13.45
Norrbotten Big Band Foto: Tobias Åkerblom

Musiken hamnar högt upp när det gäller vilka projekt som kommunerna söker bidrag för ur regeringens projekt Skapande skola. Det visar den första återrapporteringen från kommunerna som Kulturrådet nu har gått igenom.

- Av de konstformer som man har satsat på i kommunerna är dans mest populärt sedan kommer musik och sång, sedan kommer konst och bild och sedan kommer film, säger Tua Stenström, handläggare på Kulturrådet.

Chefen för Bodens musikskola Thomas Örn hängde på direkt.

- Jag såg en chans här att nå ut med musik och kultur i en genre som ungdomarna kanske inte normalt lyssnar på i skolan idag. Storbandsjazz tillsammans med Norrbotten Big Band under ledning av Tim Hagan tillsammans med musikskolans blåsorkester då här i Boden, säger Örn.

Och vad gjorde ni?

- Vi gjorde tre stora jättekonserter och bjöd in cirka 1100 elever i sjuan till nian och hade ett program som hette "En historisk resa i storbandsjazzen".

Syftet är ju att långvarigt integrera kulturlivet i grundskolan. Vilka svårigheter har ni sett?

- Vi har inte sett några direkta svårigheter. Klart att ungdomarna var litet ovana med genren men de har tänt på idén och efteråt så hade vi så att säga prova-på-verksamhet så att de fick prova och en del började faktiskt att spela de här instrumenten som finns i storbandsmusiken.

- Vad vi vet så är det en stor andel av olika typer av aktörer som fria musikgrupper som regionala institutioner som länsmusiken som sångare som körledare, svarar Stenström.

Skapande skola är inne på sitt tredje år, och Tua Stenström skulle säga att trenden håller i sig.

- Och vi tror att det beror på att dans och musik är barns och ungdomars eget intresse. Att man har det som ett starkt intresse utanför skoltid. Dessutom tror jag också att det har att göra med att musikskolorna har haft en stark ställning och det där har en stark påverkan på hur man kommer med idéer, säger hon.

Berit Nygren

berit.nygren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".