Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

Festivaler kan få statligt stöd

Publicerat torsdag 14 januari 2010 kl 14.30

Sveriges musikfestivaler kan för första gången komma att få stöd från staten. I arbetet med att skapa den nya musikplattformen har regeringens utredare bjudit in festivalarrangörerna för att få till ett samarbete.

– Musikfestivalerna har inte kunnat få några statliga pengar. Det beror på festivalbegreppet. Det är naturligtvis en diskriminering, man har inte tittat på vad det är för sorts verksamhet och bedömt utifrån det utan man har gått efter titel, säger Peter Eriksson, ordförande för Svenska musikfestivaler.

Han representerar bland annat Musik vid Siljan, Opera på Skäret och ett fyrtiotal andra festivaler. Och fastän många av dem är institutioner inom sin genre, så har de alltså inte kunnat söka statliga bidrag, utan fått nöja sig med att samarbeta med kommuner och regioner.

Men det handlar inte bara om att kunna söka bidrag.

– Det handlar också om att få med arrangörer i ett nätverk och samarbeta över andra gränser också.

I framtiden är det meningen att regionerna ska sköta en större del av jobbet med att dela ut kulturpengar. Men på musikområdet ska staten ändå spela en viss roll, och det är där den nya musikplattformen kommer in. I viss mån kommer den att ersätta Rikskonserter - som bland annat har arrangerat konserter inom jazz, folk och konstmusik.

Sedan november har utredaren Eric Sjöström träffat representater för olika delar av musiklivet för att skaffa sig en uppfattning om vad plattformen ska jobba med egentligen. Att det skulle vara kontroversiellt för staten att stödja musikfestivalerna kom som en överraskning för honom.

– Hur ska jag uttrycka mig diplomatiskt i radion? Man har inte prioriterat festivaler som en bidragsmottagare från offentligt håll. Så de blev förvånade över att bli inbjudna, och vi fick väldigt mycket intressant information från deras sida som vi kommer att se avtryck ifrån i  utredningsförslaget, säger Eric Sjöström, särskild utredare.

15 februari ska utredningen om Musikplattformen vara klar. Och ända fram till dess går det bra att lämna in förslag till utredningen via regeringens hemsida.  

Markus Görsch

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".