Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

Proggens flaggskepp MNW knyts till storbolaget Universal

Publicerat tisdag 19 januari 2010 kl 15.19

Förra året firade proggens flaggskepp MNW fyrtioårsjubileum bland annat med affischutställning på Nordiska museet, återföreningar och återutgivningar - nu har bolaget knutits till storbolaget Universal music.

- MNW har varit en lång och märklig saga från den tiden då vi började, det skulle bli det här oberoende bolaget men det blev aktiebolag och hade lite konstiga aktieägare. Nu verkar det som med allting annat att det är fyra jättestora globala bolag som köper upp allt för att i stort sett stärka dominansen över marknanden och någon gång får man hoppas att konkurrensmyndigheten tittar på det här ordentligt säger Roger Wallis, professor emeritus på KTH som var med och grundade MNW.

Nationalteatern var ett av MNWs stora affischnamn tillsammans med Hoola Bandola Band, Blå Tåget och senare Ebba Grön, Eldkvarn och Wilmer X. Fast det här med storsäljare var kontroversiellt - i den förening som skivbolaget först verkade genom var vänsteridealen starka, man tog beslut i stormöten och alla hade lika lön. I  Håkan Laghers bok Proggen vittnar flera om att kommersiella framgångar inte sågs med blida ögon.

Men ekonomin hann ikapp MNW och ett mer traditionellt företaget växte fram och blev så småningom ett av Sveriges största oberoende skivbolag. Idag har skivbolaget fortfarande en katalog som säljer och är attraktiv för distributörer.

- Universal kontaktade oss och vi har förhandlat med dem under hösten och kommit fram till ett avtal som vi tycker känns bra och ett samarbete som vi tror kommer att leda framåt,  säger Ann-Marie Beckman Forsberg som är den enda anställda i MNW idag.

Hade det ekonomiska orsaker också?

- Äh... jaa, delvis. Det är ju alltid en fråga om förhandlingar och ekonomin spelar en viss roll i det hela, det gör det ju. Vi har ett bättre avtal med Universal än vi hade med Bonnier Amigo.

Men hur går det här ihop: MNW som stått för proggens vänsterideal och nu är det ett mulitnationellt storbolag?

- Ja, alltså det är ju inget köp utan bara ett samarbete vi har  och ja, att MNW var ett proggbolag en gång i tiden, det känns ju som det är... överspelat ska jag väl inte säga, men de sista tio åren har ju  MNW närmat sig de andra skivbolagen och egentligen sett ut som de stora bolagen när det gäller utgivning och policy bland annat.

Men går det att vara ett oberoende skivbolag idag?

- Jag hoppas det. Jag tror inte att det går att bli enoberoende musikdistributör för du kan inte göra någonting om du inte får ett ok från de här fyra stora skivbolagen, säger Roger Wallis.

Viveca Bladh

viveca.bladh@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".