Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

Tonsättare arbetar för egen allians

Publicerat tisdag 2 februari 2010 kl 14.30
Victoria Borisova-Ollas välkomnar idén


Svenska tonsättare och dramatiker håller på att utveckla en egen form av allians för upphovsmän, vid sidan av de allianser som idag ger en tryggare tillvaro mellan anställningarna för exempelvis musiker och skådespelare.

- Upphovsmannasidan är ju helt utan den typen av stöd från statsmakternas sida och det finns stora behov av administrativa hjälpmedel, säger Sten Melin.

Som vad då till exempel?

- Ja alltså de flesta är ju då fria företagare, att hålla rätt på sjukpenning, pension, hela denna administrativa skattelagstiftning, den är jättebesvärlig.

Och det här gör ni i Föreningen Svenska Tonsättare tillsammans med Dramatikerförbundet, men ni kan tänka er att också andra upphovsmannaorganisationer kommer in i bilden senare eller hur?

- Ja, alltså vi söker ju pengar för ett pilotprojekt. Sedan får man utvärdera det och se 'var det här någonting som fungerade för den här typen av ... upphovsmän på kulturområdet?' och där finns ju många andra upphovsmannakategorier.

Och nu håller ni alltså på att författa ihop en skrivelse till regeringen som under tre år fram till nästnästa år satsar 73 miljoner kronor på att utveckla landets kulturella och kreativa näringar enligt en viss handlingsplan som man presenterade i höstas. Vad ser ni för utsikter att kunna få del av de pengarna?

- Jomen om man nu från regeringen säger att 'vi ska satsa på de kreativa näringarna' så om vi nu kommer som kreatörer och säger att 'här har vi ett projekt som vi tycker är bra, som också är en utveckling av de kreativa personerna i kulturlivet - då vore det ju ändå tusan om vi inte räknades till de kreativa näringarna'.

Tonsättaren Victoria Borisova-Ollas välkomnar den här idén:

- Ja men det är väldigt roligt att få tillgång exempelvis till en - om vi nu pratat i väldigt världsliga termer - om man har en egen firma att få en hjälp från en kompetent revisor, med redovisningen, för det är inte alla av dem som kan just det här med musiken, säger hon.

"Vilken ÄR idén?"

- Vilken är idén med alliansen? frågar sig tonsättaren Fredrik Österling som både har varit med och utformat musikalliansen och som nyligen har utrett tonsättarnas villkor, och fortsätter:

- Är det det att man ska inrätta ett särskilt organ för att stödja egna företagare i den här sektorn - då är det kanske inte en allians vi talar om. Eller handlar det om att hitta ett sätt att öppna upp våra strukturer för att också låta upphovsmännen vara en del av en allmän utveckling mot att man jobbar på institutionerna helt enkelt?

Och vad tycker du där?

- Jag tycker väl att det vore jättebra om man kunde se en ökad utveckling mot att tonsättare är mer integrerade i arbetet på institutionerna, svarar Fredrik Österling.

Berit Nygren

berit.nygren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".