Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

Om sextrakasserier i musiklivet

Publicerat måndag 15 februari 2010 kl 09.40
Stråkduo som inte har med innehållet i artikeln att göra


Våldtäktsförsök, fysiska närmanden och ovälkomna krav på sexuella tjänster. Också inom den del av scenkonsten där musiken spelar en framträdande eller avgörande roll förekommer det sexuella trakasserier. Det visar en enkät som Ekot gjort bland Teaterförbundets medlemmar och som redovisas idag.

En av dem som svarat på enkäten är en skådespelerska som också sjunger på scen och som vi på Mitt i musiken har förvrängt rösten på, och hon är inte förvånad.

- Jag är inte så förvånad över att så pass många ändå har svarat att de har råkat ut för det, men det är inget som pratas om. Det är väldigt tyst om det här ämnet så det är intressant att det kommer upp till ytan, säger hon.

Sveriges Radios Ekoredaktion har gjort det som inga andra - varken fack, arbetsgivare eller myndigheter - har gjort, nämligen en första bred undersökning om förekomsten av sexuella trakasserier på våra tal- och musikteatrar. Av de drygt 1600 personer som har svarat så har ungefär 400 alltså en fjärdedel sagt att de varit med om sådant här på ett eller annat sätt, och av dem är kanske inte oväntat de allra flesta kvinnor, och så här berättar en av dem om vad som hände henne när hon var kanske bara i 25-årsåldern:

- Första gången i branschen så att säga, och var med i en produktion där - ja, vi skulle vara ganska intima på scenen. Vi kanske skulle spela att vi var förälskade i varandra och så, och den mannen som jag skulle spela att jag var förälskad i passade på och ta för sig litet extra som kändes obehagligt för mig i den situationen. Det fanns ju någon slags regler för hur man liksom spelade att man var ett kärlekspar i det sammanhanget och han gick över den gränsen som jag uppfattade det hela.

Konfronterade honom

Och när hade gått över gränsen ett antal gånger konfronterade hon honom, och frågade varför:

- 'Varför gör du så här?' och så sa han 'men vaddå, det är ju bara teater, det får du väl finna dig i' och så vidare, men jag kände att 'det här kändes inte bra'.

Under sommaruppehållet gruvade hon sig inför den nya omgången av samma produktion, och funderade över vad hon skulle göra. Dessutom spelade mannen vidare på det utanför scenen. Ja, hon upplevde att hennes rädsla eggade honom, och så beslutade hon sig för att sätta ner foten.

- Jag fick fram till honom i korridoren och sa 'hej' och 'hur är det med dig?' och var väldigt neutral men väldigt tydlig och kraftfull och då backade han och slutade med det här beteendet.

Det som hon fick uppleva ventilerade hon med sina närmaste. Inte med facket eller arbetsgivaren. Hon blir närmast förbluffad över sig själv när jag frågar om hur det var med den saken.

- Ja, det är lustigt. Jag tänkte inte ens på det då. Jag tänkte inte på den möjligheten att jag kunde rapportera det här.

Vilken är fördelen med att ta upp det direkt själv?

- Ja, bra fråga. Det har känts som det naturliga steget, men det är klart att man kan gå direkt till facket, säger den anonyma skådespelerskan som vi pratat med.

Musikerförbundets ordförande Jan Granvik får höra inslaget och kommenterar det och undersökningen så här:

- Jag tycker att det är bra att det kommer upp till ytan om det förekommer den här typen av trakasserier. Det är ju positivt att det belyses så att man kan göra någonting åt det, säger han.

Vad vet du om hur det ser ut på det här området, när det gäller sexuella trakasserier i musiklivet över huvud taget bland musiker?

- Alltså vi har inte fått några rapporter från medlemmar eller någon medlem som har bett oss driva ett ärende i den här frågan men det är klart att vi är väl inte förskonade på musikerområdet mer än något annat område i samhället.

Vad säger du om det här som min intervjuperson säger att hon talade med sina närmaste och inte gick till facket eller arbetsgivaren?

- Det är ju naturligtvis tråkigt. Vi måste stärka upp en medvetenhet hos musikerna så att de tänker på att de kan gå och ska gå till både sina arbetsgivare och facket. Till facket i första hand skulle jag vilja säga. Vår roll är ju att ta de obehagliga fajterna.

Men hon talar också om oklara gränser. Kan det inte vara svårt att leda det här i bevis - ni kanske företräder även mannen som utsätter kvinnan för sexuella trakasserier?

- Ja, men det finns ju någon slags rim och reson i allting. Är det oklart så ska det så att säga inte förekomma utan vi ska ha raka tydliga och respektfulla relationer med varandra och det är nog inte så svårt att förstå var den gränsen går, tror jag.

Nu har ju den här första undersökningen kommit - nu visar det sig att det verkligen förekommer. Vad säger det dig om hur ni måste agera?

- Det är ju viktigt nu att om det finns musiker, medlemmar som har och är trakasserade hör av sig till Musikerförbundet för att få hjälp i frågan. Vi kan ju inte driva ett ärende utan att ha en medlem så att säga som har begärt assistens i den frågan. Vad vi kan göra är naturligtvis att få en högre beredskap och vara mera observanta på det här området för att se vad vi kan få ut för annan typ av information. Vi kommer givetvis också att ta kontakt med de andra fackförbunden som jobbar på scenkonstområdet för att se efter vad de har fått fram för uppgifter i det här, säger Jan Granvik.

Berit Nygren

berit.nygren@sr.se

Mer om det icke kartlagda musiklivet när det gäller sexuella trakasserier kommer också i Mitt i musikens veckomagasin kl 1230 i P2 nu på fredag. Undersökningen på teaterområdet redovisas hos Ekot på sr.se/ekot.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".