Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

Kulturskolans lärare rädda om kvalitén

Publicerat tisdag 16 februari 2010 kl 12.02
Mehrdad Ali Agha, fiollärare på Kulturskolan

Kulturskolan i Stockholm slog under 2009 rekord i antal elever. Målet med 15 100 elever till och med spräcktes när 15 211 barn och ungdomar fick ta del av undervisningen. Kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt förmedlar på sin blogg ett stort grattis till Kulturskolans hela personal för denna insats. Men från lärarhåll höjs röster om att de inte kan ta emot fler elever utan att kvalitén och deras egen arbetssituation försämras.

Mehrdad Ali Agha undervisar i fiol på Kulturskolan. Det har han gjort sen 2001. Kulturskolan i Stockholm hade under 2009 fler elever än någonsin. Filippa är en av Mehrdads nya elever:

 – Min mamma spelar fiol och det låter vackert när man spelar, säger Filippa, 9 år. 

Kulturskolan har för 2010 fått en minskad budget med 5 miljoner kronor. Kulturskolechefen Marion Hauge Lindberg säger till Mitt i musiken att de i första hand ska se över lokalerna. Men då neddragningarna motsvarar tio heltidsanställda så kommer även pedagogtjänster att beröras.

Det finns en oro från lärarhåll: hur ska man ta hand om barnen när politikerna skär ner? Eleverna får mindre tid med läraren och man går mer och mer ifrån enskild undervisning.

Mehrdad Ali Agha känner ett starkt stöd från ledningen, men glappet till politikerna är stort. De har ingen aning om hur lärarnas verklighet ser ut, säger han.

 – Jag börjar känna mig sliten av att ha 96 elever. Om jag från hjärtat ska uttala mig, så kan jag säga att politikerna inte har en aning om vad och hur vi undervisar.

För några år sedan hade han 56 elever i veckan. Allt prat om elevrekord är bara ett politiskt maktspel, menar Mehrdad Ali Agha. Om det fortsätter så här med fler elever på färre lärare så kommer det bli konsekvenser.

Madeleine Sjöstedt, Kulturborgarråd i Stockholm, menar att det inte ska behöva bli det.

 – För mig finns det ingen motsatts mellan kvantitet och kvalitét. Jag vet att man kan göra något som är av väldigt hög kvalité men faktiskt nå ganska många. Mitt fokus är hur många elever som får undervisning, inte hur många lärare vi anställer i Kulturskolan. Och det tror jag de flesta som betalar skatt i Stockholms stad håller med om. Det är vad vi får för pengarna, inte hur många lärare vi avlönar.

Hugo Lavett
hugo.lavett@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".