Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

(V) vill ha lag om kulturskola

Publicerat fredag 12 mars 2010 kl 14.02
Alla kommuner ska vara skyldiga att ha en kulturskola, tycker Vänsterpartiet. Foto: Scanpix

Inför valet i höst vill vänsterpartiet lagstifta om kulturskolan för att skydda den från neddragningar. Dessutom vill man införa en maxtaxa när det gäller avgifterna.

– Så fort det är sämre tider så är det ju i där man gör neddragningarna, anser Siv Holma som är Vänsterpartiets talesperson i kulturfrågor.  Vi tycker att kulturen är viktigare än så. Det är dessutom väldigt svårt att återupprätta kulturskolorna efter att man väl har dragit ned.

Vänsterpartiet vill att alla svenska kommuner ska vara skyldiga att ha en kulturskola. Reformen är en del i partiets förslag om en kulturlag som ska reglera allt som har med kultur att göra. Partiet har kikat över gränsen på den alliansbrodern Norge som har infört just en sån lag. Och så var det det här med maxtaxan också.

– Vi vill helst att kulturskolan ska vara avgiftsfri men vi har tänkt oss en medelväg, alltså en maxtaxa. Sen får vi se till att vi har en finansiering för den här reformen. Alliansregeringen vill ju hellre sänka skatterna än att satsa på kultur överhuvudtaget och vi tycker tvärtom.

Olof Lawesson sitter i riksdagens kulturutskott för Moderaterna och han menar att det finns faror med att lagstifta.

– Risken är att man faktiskt låser in kulturskolan i en viss form och en viss förpackning. Vi kan ju se att det finns kommuner som väljer helt andra sätt att samarbeta i de här frågorna eftersom intresset ser olika ut.

Tror du att det ligger någon sanning i vänsterpartiets uppfattning att kommuner väljer att skära ned på kulturskolan för att den inte är reglerad i lag?

– Det gör det säkert, många kommuner har ett trängt läge och måste spara pengar.

Siv Holma tror att det finns goda chanser att få de andra partierna i det rödgröna regeringsalternativet att lyfta frågan i valrörelsen.

– Framförallt Socialdemokraterna har gett signaler om att de tycker att kulturskolan är viktig. Nu vet jag att det är svårt att få igenom allt på en gång - vi får väl ta det i etapper.

Eric Öbo

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".