Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

Stockholm early music festival för nionde gången

Publicerat onsdag 9 juni 2010 kl 11.00
Philippe Jaroussky Foto: Simon Fowler


Idag startar årets upplaga av Stockholm early music festival, förkortat Semf. Den här festivalen bjuder på musik från år 1750 och bakåt, genomförs för nionde gången och inleds i år av ingen mindre än den framstående franska countertenoren Philippe Jaroussky.

Inslaget börjar med Jaroussky i en aria ur 1700-talstonsättaren Glucks opera Demofoonte, och så här berättar Semf:s konstnärliga ledare Peter Pontvik om honom:

- Jag skulle säga hans utstrålning tillsammans med hans fantastiska röst är väldigt attraktiv och har på kort tid gjort honom till en fantastisk musiker och välkänd runt om i Europa. Väldigt eftertraktad av alla arrangörer och det är faktiskt första gången som han är i Stockholm, vilket vi gläds åt naturligtvis, säger Pontvik.

Ni har idag bidrag framför allt från Stockholms stad och en amerikansk stiftelse som heter The Barbro Osher Pro Suecia Foundation, men vad krävs det för att ni ska överleva till nästa år?

- Naturligtvis krävs det i första hand en stabilare ekonomi och den är knuten till en större ansvarstagande från statliga bidragsgivare. Jag pratar om en institutionell stabilitet som gynnar den tidiga musiken som genre och som införlivar den i det allmänna musikutbudet på ett annat, mer naturligt, självklart sätt, svarar Pontvik.

Skissa på hur den institiutionella stabiliteten skulle kunna åstadkommas!

- Jag ser framför mig ett nationellt centrum för tidig musik och dans som opererar från Stockholm, från Nybrokajen 11 i samarbete med länsmusiken och möjligtvis som ett strategiskt samarbetsprojekt med det nya Statens musikverk alltså den nya plattformen - och som erbjuder publiken precis på samma villkor som andra scener i stan och i landet det bästa av den tidiga musiken, säger Peter Pontvik.

Berit Nygren

berit.nygren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".