Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

Fler musiker får söka andra jobb

Publicerat måndag 14 juni 2010 kl 14.06
Kvinnliga musiker försvinner från kulturområdet. Bild: Claudio Bresciani.

Allt fler kulturarbetare lämnar sitt arbetsområde på grund av de bistra tiderna i kulturbranschen, visar Arbetsförmedlingens arbetsmarknadsprognos för 2010-2011 och tillgången på jobb har minskat betydligt på musikområdet.

Fler musiker har fått söka kompletteringsjobb utanför sitt område för att försörja sig. I stort kan man också se att antalet timanställda har minskat inom kultur och media från 3000 till 2000.

Den rundfrågning bland institutioner som Arbetsförmedlingen gjort visar att musikinstitutionerna är ekonomiskt pressade och gör mindre och färre produktioner.

Arbetslösheten tros öka i år och 4000 beräknas stå utan arbete i slutet av året, men under nästa år spås fler kulturarbetare komma i arbete igen.

Det är de unga, som kommer direkt från utbildning och saknar erfarenhet som har svårast att få arbete och majoriteten är framförallt kvinnor som står utan arbete och lämnar kulturbranschen för andra arbetsområden - dels för att många kvinnor arbetar i kultursektorn, men Arbetsförmedlingen pekar också på de otrygga försörjningsmöjligheterna. Den här rapporten visar också att egenföretagarna ökar i kulturbranschen - 27 procent av kulturarbetarna har eget företag och för tio år sedan var den siffran sju procent.

Viveca Bladh

viveca.bladh@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".