Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

Efter tåg och flakmoppe kommer turné på kanal

Publicerat måndag 21 juni 2010 kl 15.06
Per Persson från Perssons Pack ombord i m/s Wilhelm Tham. Foto: Viveca Bladh

När turismsäsongen drar igång på allvar i Sverige är musiken ett givet inslag - efter rock på tåg och flakmoppe står nu kanalbåtsturné på tur. Och musiken är bra för att locka en yngre publik, säger rederichefen på Strömma, Håkan Gullberg.

– Vi har väl  fått en stämpel på oss att Göta Kanal åker man när man är väldigt gammal, det sista man gör i livet och det tycker vi är väldigt synd för det är något man ska göra ganska tidigt i livet, det är en ganska stark upplevelse att åka mellan Göteborg och Stockholm på det här viset, säger Håkan Gullberg. så det här är ett sätt att nå en lite yngre målgrupp och då menar vi fyrtio plus, trettiofem plus eller något sådant.

Det folkliga och den svenska vistraditionen har fått styra när artisterna skulle väljas - med ombord kommer bland andra Per Persson, Irma Schultz, Uno Svenningsson och Tommy Nilsson att vara för att sedan spela på orter längs kanalen.

Att åka Göta Kanal har anor som troligen går tillbaka till turismens födelse; författaren HC Andersen färdades på sin tid på kanalen och skrev om det i Resa i Sverige och för exempelvis turister från Danmark är Göta kanal välkänd attraktion. Men att ta in rockmusik är en chansning säger Håkan Gullberg.

– Vi brukar normalt sett inte sponsra saker och ting men vi tycker att detta ligger så nära det vi gör och det var ett sätt att stärka vår profil och vårt varumärke för en ny målgrupp att få upp ögonen för våra fina båtar, men visst, det var en chansning, säger han.

Mia Larsson, forskare vid Centrum för turism på Handelshögskolan i Göteborg har studerat musikfestivaler och sett hur viktigt den lokala förankringen är för festivalerna - det är långt ifrån bara en isolerad händelse. Hon menar att förändring är nyckeln till att locka turister.

--Det är ofta det som drar människor till evenmang att det är lite annorlunda och kreativt och så vidare. Och det är lätt hänt om man har en festival och det går bra att man upprepar det som man gjorde förra året och rätt som det är så är det inte intressant längre, säger Mia Larsson.

Per Persson från Perssons Pack är en av artisterna som kommer att vara med på Göta Kanal turnén och han tror på det här slags konceptet.

- Som turnérande artist har man passerat båtarna som ligger i Söderköping och slussar och så har man alltid tänkt "åh" - ja, det har känts härligt.

Vad blir en bra inramning för musiken?

– Ja, att det är högt... . Tycker jag! Det är det enda som gäller för mig, haha. Jag växte upp när band sa att de åkte på rockklubbturné och så där, men det finns inte längre rockklubbar... man får spela där folk är, tvinga in sig i köket och spela.

Viveca Bladh

viveca.bladh@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".