Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...
Riksförbundet för folkmusik och -dans

"Kulturministern har lovat oss Stallet"

Publicerat måndag 18 oktober 2010 kl 14.15

Vad som ska hända med folk- och världsmusikscenen Stallet i Stockholm är fortfarande oklart. Stallet ingår i det musikhistoriskt anrika huset på Nybrokajen 11 där diskussioner pågår om vem som ska ta över som hyresgäst efter Rikskonserter, men nu stiger Riksförbundet för folkmusik och -dans, Rfod, fram och anser att kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth har lovat att de ska få hela ansvaret för Stallet.

- Kulturministern har lovat att verka för att det förslag som utredningen har lagt om att Rfod ska kunna driva Stallet självständigt eller driva den verksamheten självständigt, och att pengarna ska gå till oss i framtiden, säger Lars Farago.

Vad avser ni med Stallet, är det själva lokalen eller är det verksamheten som den skulle kunna bedrivas även i en annan lokal?

- Det är verksamheten oberoende var den bedrivs.

Lars Farago på Rfod hänvisar till det svar som kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth lämnade i en enkät från förbundet i somras.

Enkäten riktades direkt till kulturtalespersonen för respektive riksdagsparti - i det här fallet alltså Lena Adelsohn Liljeroth för moderaterna - och frågan löd om han eller hon kommer att verka för att Rfod ska få hela ansvaret för Stallet. Adelsohn Liljeroths svar var kort och gott "ja", och så här sa hon till Mitt i musiken då:

- Ja, jag frågade Eric Sjöström som var utredare och han har också pratat med Lars Farago och givit honom samma besked så att det ska inte bli någon förändring utan det var pengar avsatta för att de ska kunna bedriva verksamhet i Stallet.

Nu vill Farago att Adelsohn Liljeroth ska bekräfta detta och klargöra för kulturrådet att det är det som gäller, men kulturministern hälsar via sin pressekreterare att hon inte kan kommentera detta idag.

Vill hyra direkt av Fastighetsverket

Rfod har drivit Stallet i tio år, och där skulle de vilja vara kvar åtminstone tills vidare, säger Lars Farago. Allra helst skulle de vilja hyra direkt av Fastighetsverket, men då behöver de ett extra tillskott på 1-2 miljoner kronor per år som kompensation för den del som Rikskonserter tidigare stod för. Visionen är att staten, Stockholms läns landsting och stad delar på den totala kostnaden för Stallet, säger Farago, och så här svarar han på frågan vad det skulle betyda för Rfod om länsmusiken i Stockholm blev ny hyresvärd för huset på Nybrokajen 11 där Stallet ligger:

- Det vet vi inte eftersom vi inte har haft något bra samtal om de frågorna med länsmusiken.

Berit Nygren

berit.nygren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".