Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...
Kulturministern:

"Stallet inte regeringens bord just nu"

Publicerat onsdag 20 oktober 2010 kl 14.00
Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth
(1:51 min)

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth står för det hon har sagt om att Riksförbundet för folkmusik och -dans ska få hela ansvaret för folk- och världsmusikscenen Stallet men säger att det för närvarande inte är regeringens bord. Stallet ligger i det musikhistoriskt anrika huset på Nybrokajen 11 i Stockholm, men det är ingenting som regeringen avsätter pengar för år 2011.

- Det är Statens fastighetsverk som förvaltar Nybrokajen 11 och det finns en uttalad önskan att det här ska förbli en musik- och konsertverksamhet, säger Lena Adelsohn Liljeroth.

I ett öppet brev hänvisar Riksförbundet för folkmusik och -dans till en enkät som förbundet genomförde i somras bland samtliga riksdagspartier. Rfod undrade om kulturtalespersonen för respektive parti - i moderaternas fall Lena Adelsohn Liljeroth - skulle verka för att Rfod skulle få hela ansvaret för Stallet. På den frågan svarade Adelsohn Liljeroth kort och gott "ja".

Ett löfte, anser Rfod, och häromdagen sade dess förbundsekreterare Lars Farago så här till Mitt i musiken:

- Hon måste ju väldigt tydligt tala om att vi kan fortsätta med verksamheten.

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth, backar du från det nu eller?

- Nej, jag backar inte alls. Jag tycker att det är en utmärkt verksamhet för detta men inte desto mindre så är det Statens fastighetsverk som har ansvaret.

Regeringen är ändå intresserad av Nybrokajen 11 eftersom det har med avvecklingen av den statliga stiftelsen Rikskonserter att göra:

- Det finns ju också önskemål från utbildningsdepartementet och musikhögskolan, men när det handlar om Stallet så tycker jag att det var ett gott förslag att de skulle kunna vara kvar. Hur man sedan kommer fram till en lösning mellan Statens fastighetsverk och Riksförbundet för folkmusik och -dans kan jag inte påverka nu men så var mitt svar i somras och det gäller även nu, säger Lena Adelsohn Liljeroth.

Vad säger du då till Lars Farago idag?

- Jag säger till honom att han kommer att få bli kontaktad av Statens fastighetsverk - om han inte redan har blivit det - för att diskutera framtiden tillsammans med de övriga hyresgäster som idag finns på Nybrokajen 11. Jag tror att det är också förhandlingar som han inte behöver ha någon större anledning att oroa sig för, svarar Adelsohn Liljeroth.

Berit Nygren

berit.nygren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".