Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...
I elfte timmen:

Bråk om nya Musikverket

Publicerat fredag 29 oktober 2010 kl 15.44
Sammandrag debatt Musikplattformen
(2:22 min)

I elfte timmen blåser det upp till debatt om hur statens nya musikmyndighet ska se ut, den som bland annat ska utveckla projekt med musiker utanför institutionerna.

Om två månader ska Musikverket starta. Men nu visar det sig att Statens Musiksamlingar som ska utforma myndigheten har kört över utredningen och frångått regeringens riktlinjer.

Tanken var att det fria musklivet tydligt skulle prioriteras och den nämnd som skulle bestämma hur pengarna ska användas skulle bestå av konstnärerna, sakkunniga som kan musik.
Men det verkar Kent Wiberg, direktör på Statens Musiksamlingar, strunta i.

-Vad vi kommit fram till efter att ha talat med olika företrädare för musiklivet är att det behövs en bredare expertkompetens om hela musiklivet i den nya nämnden, säger Kent Wiberg.

Kent Wiberg förklarar att han tagit bort tanken med en konstnärsnämnd som skulle styra de projekt som musikplattformen ska stödja i framtiden. Wiberg vill ta sig an fler av hela musiklivets frågor.
Men det var inte tanken i den utredning som Eric Sjöström lämnade i våras.
Det fria musiklivet som traditionellt haft en undanskymd position i bidragsfördelningen, skulle här få 25 miljoner att omsätta i klingande musik.
George Kentros, musiker och ordförande i Musikcentrum, är starkt kritisk till att Statens Musikamlingar kört över utredningen.

 -Ett av ledorden var att pengar skulle gå från byråkrati till verksamhet. Men tittar man på hemsidan står det att musiklivet ska främjas, men med en lång krånglig formulering jag inte försår alls.

Utredare Eric Sjöström är också kritsk, utredningen prioriterade tydligt det frai musiklivet.

-Det är inte jättemyckeet pengar det handlar om och de kan inte täcka allt  utan dessa 25 miljoner skulle gå till just de fria musiklivet.

Kent Wiberg överlåter till regeringen att bestämma, själv blir han  ordförande i just den nämnd som ska bestämma över pengarna till klingande projekt.

George Kentros tycker att musikerna omyndigförklaras.

 -Det här har hänt förr. Tar man bort ordet konstnärlig tar man också bort initiativet från konstnärerna, säger han.

Och som jämförelse när det gäller pengar kan nämnas att fria musiker nu får två procent av statens musikpengar, medan teatern får tre gånger så mycket i sina statsbidrag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".