Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

Kompositionsutbildning för unga blir kvar

Publicerat tisdag 2 november 2010 kl 15.18
Musikskolans kompositionelever
(3:57 min)
Liggande flodhäst heter en av kompositionerna. Foto: Fritz Reiss/Scanpix

Utbildning i komposition för riktigt unga finns inte på många platser i Sverige.
Enstaka kortare projekt när en kompositör arbetar med unga blir av på sina håll.
Men på några platser, bland annat i Umeå, finns komposition som en utbildning i Musik- eller Kulturskolans regi.

I Umeå vad det kompositören Janne Ferm som för 5 år sedan ville få in komposition i verksamheten.

-Vad skulle det inte kunna bli, vi har redan många jättefantastiska låtskrivare i alla genrer, säger Janne Ferm.
-Konstigt att man inte ser styrkan i detta och satsar. Men visst, på några få platser finns det möjlighet för de yngsta att få prova på.
Komposition kommer idag in först efter flera års studier och så ska det inte vara, menar Janne Ferm.

Lasse Johansson var rektor på Musikskolan i Umeå när Janne kom på besök och ville att hans dåvarande kompositörsstudenter från Piteå
skulle få vara med i utbildandet av elever, till och med så att dom inte behövde kunna spela något instrument inte heller ha någon som helst kunskap om noter.


Janne Ferm vi få bort missförståndet att man måste kunna musik för att skapa musik.

-Initialt när jag startade det här, så var jag ute bland eleverna och undrade om de ville stå på scen ett drygt år senare och höra sin egen komponerade opera, sedan rullade det bara på.

Tidigare var det så att alla skulle minst ha musikhögskolan för att ens få sätta pennan till pappret. Då han man ju glömt bort hela det skapande, säger Janne Ferm.

Det som årets kull av Musikskoleelever just nu har att bita i musiken till en Opera, i fredens tecken, som har premiär 2014 när Umeå är Europeisk kulturhuvudstad.
Musikslingor som skapats av 5-åringar på en förskola i Umeå, liggande flodhäst, bearbetas nu för att sen gå vidare till kompositionsstudenterna vid muiskhögskolan i Piteå.
Allt samman ska till slut sättas samman av Jan Sandström, professor i komposition vid musikhögskolan i Piteå.

Bowey Zhao har vid sidan av sitt pianospel varit med sedan starten.
Det vi hör är hans första bearbetningar av den liggande flodhästen.

Och visst känner han igen sitt  skapande efter att det är bearbetat av "experter" innan noterna ljuder från Norrlandsoperans symfoniorkester.

Bowey Zhao är 16 år tycker att det är bra att kunna lite om kompositioinens mystik och kunna analysera den musik han spelar.
Men vist att att höra Nordiska kammarorkestern spela overtyren som han varit med och skrivit till filmen Peter och vargen, det var väldigt coolt.

Martin Schultz är en av Janne Ferms studenter från Musikhögskolan i Piteå och idag är det han som är ansvarig för kompositörseleverna.

Han menar att man får helt annan kontroll över musiken som finns omkring en i vardagen, annonser politiken eller i den egna musikspelaren.

-Om du inte själv får ta kontrollen över din musik, då får man ju inte heller koll på andras musik. Fram för allt i låga åldrar, det är där det gör mest skillnad att få göra egen musik, säger Martin Schultz. 

Anders Wikström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".