Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

Kammarmusikföreningar går på reserverna

Publicerat tisdag 15 februari 2011 kl 15.07
Kammarmusikföreningar får inget svar från kulturministern
(3:04 min)

Föreningar runt om i landet har fått svårt att i år att erbjuda program som håller hög musikalisk standard. Efter att Rikskonserter upphörde 1 januari 2011 ställs kammarmusikarrangörer inför helt nya krav. I höstas skrev kammarmusikföreningen i Skellefteå två brev till Lena Adelsohn Liljeroth, utan framgång.

Föreningens ordförande, Olof Hasslow, ville veta hur kulturministern ser på det tomrum som nu finns, efter Rikskonserter.

– Vi har inte fått något gensvar alls och nu har vi skrivit ytterligare ett brev med ytterligare en önskan om att åtminstone få det noterat om det 'r diariefört, vilket faktiskt är ett krav hos myndigheter att göra. Det är som att ropa i öknen ungefär, säger Olof Hasslow ordförande i Skellefteå kammarmusikförening.

Nu hoppas Skellefteå kammarmusikförening på tredje gången gillt om att få kontakt med Kulturministern på något sätt. I Skellefteå är stukad min inte uppgiven. Britt-Marie Alm som jobbar med Ludvika Musiksällskap hoppas på att något som liknar Rikskonserter ska dyka upp likt fågel Fenix.

– För de här små föreningarna känns det väldigt jobbigt om man säger så. Några större världsartister kan vi inte få, så som vi hade med Rikskonserter.

När det gäller det riktigt stora artisterna då behöver man flera års framförhållning och det kunde Rikskonserter ha hand om. Nu kommer det nästan dagliga erbjudande till Skellefteå kammarmusikförenings e-postlåda om olika arrangemang, men då är det ofta för nära i tiden.

I Skellefteå är programmet i stort lagt fram till våren 2012, men utan Rikskonserter blir programmet trots allt ganska bra, men smalt säger Olof Hasslow.

– Mycket av det bygger på våra egna kontakter med artister som kan ha anknytning till Skellefteå eller lokala ensembler i Norrland, så det internationella utbudet kommer ju att helt försvinna de närmaste spelåren. Vi vill ha samma möjligheter som om man ger samma konsert på Nybrokajen eller i Göteborg eller i Malmö och då krävs det någon form av nationellt ekonomiskt utjämningssystem för att kunna erbjuda detta i hela Sverige.

Kulturdepartementet hoppades att privata aktörer skulle ta vid efter Rikskonserter, men att köpa in kammarmusik-akter som går att sälja vidare i Skellefteå det tror inte Olof Hasslow på. Och redan han föreningen märkt av hur framtiden kan komma te sig.

– Ja, vi har fått fakturera grannföreningarna. Vi gjorde en liten turné den gångna hösten och då stod vi med arbetsgivaransvar och fick fakturera föreningar i Luleå och Umeå.

Är det så du vill jobba i din förening?

– Nej, då skulle vi behöva medel för att kanske rent av arvodera någon för att sköta det här med arbetsgivaransvar för det är en grannlaga uppgift.

Anders Wikström

anders.wikstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".