Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

Kraftigt höjda hyror väntar på Nybrokajen 11

Publicerat tisdag 22 februari 2011 kl 14.47
Orkesterförbundets Magnus Eriksson
(4:20 min)
Huset det handlar om Foto: Berit Nygren

Kraftiga hyreshöjningar väntar de riksförbund som vill vara kvar i det som ska bli ett Musikens hus på Nybrokajen 11 och 13 i Stockholm. Idag är sista dagen för de nuvarande hyresgästerna att svara på ett hyresbud från den blivande hyresvärden Stockholms läns blåsarsymfoniker / länsmusiken i Stockholms län, men redan nu står det klart att minst två av förbunden inte stannar i huset när länsmusiken tar över den 1 april efter Rikskonserter.

Det ena förbundet är enligt vad Mitt i musiken erfar Sveriges körförbund och det andra Sveriges Orkesterförbund. För orkesterförbundet väntar hyreshöjningar på mer än 300 procent från nu och fram till år 2014, säger förbundsdirektören Magnus Eriksson.

- Det blir för dyrt helt enkelt. Vi har ju fått ett bud nu på bara lokalhyran och då ser vi att den stiger med väldigt många procent, säger Magnus Eriksson.

Från vad till vad?

- Ja, med samma yta som idag så ... idag betalar vi ungefär litet över 40 000 kr och 2014 skulle vi hamna på 140 000-145 000 kr.

Vems fel är det?

- Ja, vi har ju haft bra på det viset att vi har haft subventioner under åren och nu tas ju det bort och felet är svårt att skjuta på, men vi tycker väl inte att man politiskt har svarat upp för konsekvenserna som när man tog handen från Rikskonserter, svarar Eriksson.

Rikskonserter har kontrakt på Nybrokajen nr 11 till den sista mars och på nr 13 till den sista december 2013, och när den statliga stiftelsen nu läggs ner och Stockholms läns blåsarsymfoniker / länsmusiken tar över huset på det båda adresserna ger de de nuvarande hyresgästerna ett gemensamt erbjudande: att vara kvar men till hyror som subventioneras i tre nedtrappande steg till dess att subventionerna är helt borta den sista december 2013 och hyrorna beräknas bli mer marknadsmässiga.

Sveriges körförbund respektive orkesterförbundet väljer alltså att flytta medan exempelvis Riksförbundet unga musiker, Riksförbundet för folkmusik och dans och Svenska jazzriksförbundet förhandlar om att vara kvar. Jazzriksförbundet till exempel funderar på att att finansiera hyran genom att gå ner till en tredjedel av den yta de hyr idag.

"Fråga kulturministern!"

Blåsasymfonikernas / länsmusikens chef Fredrik Österling tycker att man får fråga kulturministern om varför hyrorna kan komma att stiga så kraftigt som det handlar om - grovt sett mellan 100 och 300 procent på tre år.

- Det här handlar ju naturligtvis om att de här förbunden och föreningarna som har suttit på Nybrokajen 11 tidigare har haft det otroligt förmånligt under en lång följd av år, och då blir förstås pedagogiken väldigt knepig när de plötsligt står inför en verklighet som ser ut som den gör, och det bottnar i sin tur i det beslut som regeringen fattade tillsammans med riksdagen, att lägga ner Rikskonserter. Sedan blir det ju en svår pedagogik för oss som ska ta över och försöka skapa en verksamhet som också ska kunna generera intäkter, för att vi har ju inget uppdrag att subventionera redan statligt finansierade verksamheter, säger han.

Och då menar du att de har statligt stöd från kulturrådet till exempel eller vad då?

- Ja, till exempel.

I vilken mån söker ni från Stockholms läns blåsarsymfoniker / länsmusiken i Stockholms län offentliga subventioner efter det att Rikskonserters subventioner har försvunnit?

- Ja, alltså vi har ju tydligt deklarerat vår intention att försöka skapa en levande verksamhet som ska gynna det fria musiklivet, det professionella fria musiklivet i länet, och det kommer vi att göra med de medel som vi har men så länge som både landstinget och Stockholms stad inte visar något större intresse för att vara delaktiga så är det ju svårt för oss att ytterligare gå in och subventionera mer än vi redan gör. Däremot tror jag ju att vi med vår verksamhet kan komma att profilera huset på ett helt annat sätt eftersom det tidigare har drivits i mångt och mycket som en sorts bakscen för Rikskonserter. Det har ju aldrig varit en front för Rikskonserter och de har ju inte heller haft ett uppdrag, men vi ämnar ju göra det här till vårt uppdrag.

På frågan vad körförbundet respektive orkesterförbundets flytt innebär för idén om ett musikens hus svarar Fredrik Österling att de sakerna inte direkt har med varandra att göra.

- Den idé om ett musikens hus som vi står för relaterar ju till ett musikens hus som består av producenter i första hand, sådana som gör musik med professionella musiker för en publik som är intresserad av musik. Det är en viss skillnad på den visionen och den som Rikskonserter har förvaltat nämligen att ha ett hus med riksförbund i. Sedan finns det ju kopplingar som gör det intressant och möjligt att samarbeta med jazzriksförbundet och andra förbund som också finns i huset, svarar Österling.

Berit Nygren

berit.nygren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".