Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

Banbrytande Ingvar Lidholm fyller 90 år

Publicerat torsdag 24 februari 2011 kl 14.10
Samtal med Ingvar Lidholm
(3:06 min)
Ingvar Lidholm Foto: Arne Hyckenberg

Idag fyller en av Sveriges mest banbrytande tonsättare - Ingvar Lidholm - 90 år. Hyllningskonserterna avlöser varandra, och ett stycke som kommer att spelas flera gånger är Laudi som fick koristerna att reagera starkt när det skulle uruppföras 1947.

"Nästintill ouppförbart" sägs koristerna i Eric Ericsons kammarkör ha reagerat när de fick noterna på Laudi i sina händer. Då var Ingvar Lidholm 26 år, och inspirationen till stycket fick han när han hörde sin några år äldre vän Eric Ericsons då relativt nystartade kammarkör. Då hände det något.

- Jag upplevde den här fantastiska lilla kören, hur de penetrerade den gamla musiken. Hur de upplevde luftigheten och pregnansen i Palestrina och hela den italienska skolan. Ja, hela renässansen. Det var ju deras värld just då, och det var ju helt nytt för oss. Jag menar 'äntligen kom alltså den här förlösande utvecklingen i det vokala', berättar Lidholm.

"Som att lära sig ett nytt språk"

- Det är som att lära sig ett nytt språk nästan, säger Johan Uusijärvi från dagens upplaga av kammarkören och en av dem som utför de krävande tenorpartierna i Laudi. Johan har sjungit stycket kanske 20 gånger och säger att det naturligtvis var ganska svårt att lära sig men att de hade en bra lärare i körledaren Anders Eby:

- Det gick snabbt och fort att lära sig tack vare god pedagogik men det krävs verkligen det.

Laudi är en andlig sång med rötter i renässansen och också det här stycket är på latin med texter ur Bibeln, i tre satser och ungefär tio minuter långt och något av ett ingångstycke till Ingvar Lidholms körvärld.

- Jag ville ju inte skriva gammalt musik, jag ville skriva ny musik och då fann jag det att det fanns också den utvecklingsmöjligheten nämligen vidare in i ett intensivare tonspråk - ja, in i det moderna, in i nutiden.

Lidholm skriver fortfarande

Jodå, han skriver fortfarande, med papper och penna, och det får som alltid ta den tid det tar.

- Jag vill liksom känna hur gnistan finns där, helst i varenda del av en komposition ska det finnas en mening och en - ja, vad ska vi säga - det ska vara en kropp på allting. Det ska inte vara delar utan en helhet.

Grattis Ingvar Lidholm på 90-årsdagen!

- Åh, tack så mycket. Tack, tack.

Berit Nygren

berit.nygren@sr.se

Konserten på Stockholms konserthus direktsänds ikväll i Sveriges Radio P2. Vill du höra mer av och med Ingvar Lidholm? 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".