Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...
Två veckor efter Mobaraks avgång

Alltjämt spelas revolutionens musik på Kairos gator

Publicerat fredag 25 februari 2011 kl 14.57
"Musiken lättade upp situationen, det våld och allt det brutala som hände"
(5:08 min)
Tablas men också daff spelas på Egyptens gator. Foto: Amr Nabil

För exakt två fredagar sen fick demonstranterna på Egyptiska gator igenom sin vilja att avsätta Mobarak. Allt sedan dess utnyttjas den nyvunna friheten med fler demonstrationer, strejker och mycket musik.

Kairo, förra fredagen, en vecka efter Mobaraks avgång. Det numera världsberömda Tahrirtorget är än en gång fylld med hundratusentals Kairobor. Den här gången firar man världshistoria som endast är 1 vecka gammal. Här i folkmängden spelas det tablas i olika mindre grupper. Ett instrument som spelas både till folkfest och fotbollsmatcher.

Mariam Kirollos är statsvetarstudent och jazzsångerskan. Hon säger att alla i Egypten kan spela trummor.

­­– Vi har bara en beat och alla kan spela den på vad som helst: Ta tan ta tan ta, ta tan ta tan ta. Det är inte så svårt, säger Mariam Kirollos.

En grupp unga killar sjunger revolutionsånger medan en av dem spelar. Alla vill bli intervjuade och när jag frågar en av dem vad han sjunger, svarar alla samtidigt och tränger sig framför mikrofonen.

– Masr, masr. Egypt forever, Egypt forever in my heart. No Mobarak, only Huryat, säger de i mun på varandra.

Ingen Mobarak bara frihet alltså, säger en av killarna som tränger undan sin vän och nästan kidnappar mikrofonen.

Från Tahrirtorget till ett av Kairos alla fransk-inspirerade caféer. Här träffar jag kulturproducenten Marwa Seoudi, "musiken var väldigt viktig för revolutionen, något som man märker inte minst på allt bildmaterial från de här dagarna, där en massa människor sjunger", Säger hon. Musiken förenade människor från vitt skilda samhällsklasser och ideologier.

– Jag minns speciellt en man som såg ut att tillhöra muslimska brödraskapet och två unga tjejer utan sjal som sjöng sida vid sida. De sjöng en sång om tolerans av den hyllade och lite äldre popartisten Mohammad Mounir. De här personerna skulle i vanliga fall kanske inte ens sätta sig vid samma bord, men här sjöng de tillsammans, berättar Marwa Seoudi.

Idag, fredag den 25:e var det tänkt att Kairos musiker skulle genomföra en musikmarsch på gatorna, men den är inställd på grund av en del oroligheter och andra demonstrationer. Hela den här veckan har strejker på olika arbetsplatser och fredliga demonstrationer avlöst varandra i Kairo. Under en taxiresa till Kairos nya och enorma operahus ser jag ett trummande och sjungande sällskap framför den tunisiska ambassaden. Det är en facebook-grupp som turnerat från Libyens ambassad till Bahrains, för att stödja demonstranterna i de länderna. Nu står de framför Tunisiens ambassad, som istället för hårda slagord - som tilldelats de andra ambassaderna - får en tacksång. Det var ju i Tunisien hela den här demonstrationsvågen startade. ”Shokran, shokran ya Tunis”, sjunger de och applåderar framför leende ambassads-vakter.

 Marwa Seoudi berättar att det i början fanns en rädsla för att man utifrån sett inte skulle ta demonstrationerna på Tahrirtorget mot Mobarak på allvar. De kanske verkade för glättiga med all musik och allt spelande.

 – Folk var oroliga för att det hela skulle uppfattas som en enda stor lägenhetsfest. Som att vi inte menade allvar med våra protester. Men med tiden började folk acceptera att musiken var viktig för att sammanföra människor, fortsätta demonstationerna och stanna kvar på torget. Det lättade upp situationen, det våld och allt det brutala som hände, säger Marwa Seoudi.

Sara Moein
sara.moein@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".