Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

Egyptiska musiker hoppas på framtid utan självcensur

Publicerat måndag 28 februari 2011 kl 16.42
"Folkmusiken hyllade Mobarak"
(3:02 min)
Zakaria Ibrahim på folkmusikcentrat El Mastaba i Kairo. Foto: Sara Moein

Den Egyptiska folkmusiken flyttade ut på Tahrirtorget under revolutionens dramatiska dagar.  En frigörelse från yttre förtryck men också från självcensur, nu hoppas folkmusikerna i Egypten på ett friare musicerande efter revolutionen. På Folkmusikcentrat El Mastaba i Kairo berättar Zakaria Ibrahim om självcensur och egyptisk folkmusik.

Simsimeya en slags liten lira och flera andra gamla instrument pryder väggarna i den lägenhet i Al-Saida Zainab i centrala Kairo som huserar Elmastaba centra för Folkmusik. Takfläkten snurrar för fullt och inte förrän folkmusikern och dansaren Zakaria Ibrahim har stängt ett fönster mot ett litet men mycket ljudligt torg kan vi börja spela in intervjun.

Zakaria Ibrahim grundade Elmastaba för 11 år sen och verksamheten finansieras bland annat med bidrag från Sida och Stockholms dramatiska högskola. Det fanns ett behov av ett i förhållande till regimen oberoende folkmusikcentra.

– Därför att den folkmusik som fick stöd av det egyptiska styret ändrade på folkmusikens andemening. Den kom att hylla Mubarak istället för att uttrycka vanligt människors behov och drömmar, berättar Zakaria Ibrahim.

När så Kairos torg och gator fylldes av demonstranter bestämde sig folkmusikcentrat för att dra sitt strå till stacken. De organiserade konserter med flera folkmusikgrupper på Tahrirtorget, under pågående protester. En av de grupper som uppträdde på torget var El Tanbura, som Zakaria Ibrahim själv sjunger i. El Tanbura baserar sin musik på en gammal ritual kallad Zar. En sång- och musik- tradition som länge enbart utövades bakom lykta dörrar, för att driva ut onda andar. Instrumentet tanbura användes under dessa ceremonier. Men sen 20 år tillbaka har folkmusikgruppen El Tanbura turnerat över hela världen, bland annat i Sverige, med musik grundad på denna ritual och under revolutionen skrev en av medlemmarna en sång speciellt för protesterna på Tahrir. Zakaria Ibrahin sjunger den på Arabiska och översätter sen, ”Från lite ljus och eld, skall historia skrivas.  Folkets stolthet, revolutionens vulkan är här och regimen kan inte se det”.

– På Tahrirtorget var det dags att korsa alla gränser alla de begränsningar som fanns under Mobaraks tid och ledde till självcensur.

Självcensur är ett återkommande ord när jag pratar med egyptiska musiker, också Zakaria Ibrahim tar upp den. Att stå på Tahrirtorget och improvisera sånger inför hundratusentals människor utan att tänka på konsekvenserna var en otroligt stark upplevelse, säger han till slut.

Sara Moein
sara.moein@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".