Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

Ljusflygel förstärker musikens känsla

Publicerat tisdag 1 mars 2011 kl 14.16
Ljusflygeln
(2:41 min)
Musik utifrån protesterna Nordafrika spelads på en ljusflygel på Kungliga musikhögskolan. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix

Får man en starkare musikupplevelse om man också ser färger samtidigt? Igår undersöktes denna spännande idé på Kungliga musikhögskolan i Stockholm. På en ljusflygel spelades nyskriven musik med avstamp i folkets protester i Egypten och Libyen. En upplevelse som förstärkes med ljus. Konsertproducenten Erik Eklund förklarar.

– Jag gillar verkligen färger, jag gillar att färgsätta konsertlokaler. Inom konstmusikgenren har man varit lite dåliga på det. Samtidigt kände jag att jag då inte har kontroll över vad som händer. Tänk om det gick att koppla så att jag hade kontroll även av det visuella. Då kände jag: det här vore häftigt att prova, säger Erik Eklund.

Men att blanda ljus och musik är ingen ny tanke. Den ryske tonsättaren och pianisten Alexander Skrjabin lät bygga en sorts ljusorgel redan i början av 1900-talet. Skrjabin associerade toner till färger, tonarten D-dur upplevde han som guldbrun, till exempel. Nu, över hundra år senare, tar Erik Eklund upp idén om Skrjabins färgsystem. Fast idag kopplas en dator till flygeln. Så när pianisten Jaroslaw Kaliski spelar på tangenterna sveper ljuspelare över stora vitklädda skärmar på scenen. När han spelar ett nyskrivet verk av musikhögskoleeleven Patrik Jarlestam dränks scenen i rött, blått och sedan grönt. Det är ett stycke som tar avstamp i händelserna i Egypten och Libyen, där folkets protester blandas med tal från både Kadaffi och Mubarak. Patrik Jarlestam har aldrig skrivit musik utifrån politiska händelser innan, men för det här projektet kändes det helt rätt.

-- Jag ville försöka gestalta människors vilja att kämpa för något bättre. Jag kände att jag ville göra något starkt och det här var rätt forum att göra den här helhetsupplevelsen, säger Patrik Jarlestam.

Erik Eklund och Patrik Jarlestams tanke med ljusflygeln är att konsertupplevelsen ska förstärkas. Så hur blev det då? För Clemencia Persson i publiken blev upplevelsen starkare när ytterligare ett sinne, synen, påverkades.

– Man kopplar de här tonen med känslan, färgerna och ögonen. Det väcker något speciellt i kroppen. De här rösterna från människorna på torget kopplade med tonerna, det passade ju suveränt, tyckte jag. Det var känslostarkt i hjärtat, det var fenomenalt, säger hon.

Hannah Cederberg
hannah.cederberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".