Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...
Music Freedom Day

Musikcensuren breder ut sig på nätet

Publicerat torsdag 3 mars 2011 kl 12.24
"En kränkning av upphovsrätten"
(2:59 min)
Censurerade Thomas Helmig Foto: Beatbox

Det är lätt att tro att censur bara förekommer i förtryckarregimer. Men censur existerar i allra högsta grad också i västvärlden. Ett problem som blir allt tydligare på den digitala, kommersiella marknaden är att många artister får se sina låttitlar ändrade. Fast här är det inte staten som stryker i titlar och tystar i låtar, det gör företagen själva. "Stupid man", sjunger den danske artisten Thomas Helmig. Men det är inte okej för nätmusikbutiken iTunes, som censurerade "stupid" och satte dit stjärnor istället.

– Jag kände att det var dumt. Jag tycker att det är en stor sak att iTunes utan att fråga ändrar och censurerar i folks verk. Filmen om Rolling heter "Cocksucker Blues" och inte "Beep Beep Blues", säger han.

Thomas Helmig är inte den enda av sina landsmän som råkat ut för iTunes censurtjärnor. Artisten Rasmus Nøhr fick låttiteln "Ibens Klit", som betyder sanddyn på danska, ändrad.

Förutom iTunes är även YouTube ivriga censurerare på musikmarknaden. De plockar ibland bort kontroversiella videor helt och tystar vissa ord i andra. Storföretagcensuren är utbredd och pågår utan tillstånd. Ole Reitov, på Freemuse, den internationella organisationen for musik och yttrandefrihet, betonar att det inte är tillåtet att ändra i låttitlar, eftersom de är upphovsrättsskyddade.

– För det första får de inte göra det, det är en kränkning av upphovsrätten. För det andra är det en amerikansk lagstiftning som plötsligt börjar användas i Europa. Det är en mycket större fråga än att man bara ändrar i texten, det handlar om vilken lagstiftning som ska gälla, säger Ole Reitov.

Lars Ilshammar är historiker och chef på Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek. Han menar att det är en missuppfattning, både att internet är ett fritt och öppet forum och att västvärlden är förskonad från censur.

– Vi upplever en sorts kulturkamp på nätet. Det inte alls bara är skurkstater som ägnar sig åt att kontrollera och censurera innehållet, utan det är också hederliga demokratiska regimer i vår del av världen och inte minst ekonomiska intressen. Vi begår nog ett misstag om vi tror att censur bara förekommer i Egypten och Iran och sådana stater idag.

Ole Reitov menar att upphovsrättsfrågorna inom musiken måste resas på en större kulturpolitisk nivå. Och artisterna måste organisera sig. Annars finns det en risk att de anpassar sig efter de få aktörer som dominerar musikmarknaden idag. Att de döper låtarna snällt och låter bli utmanande texter. Det håller Thomas Helmig med om.

– Det är en risk med självcensur, helt klart. Det kan innebära tråkig konst, haha. En konstnärs arbete är att uttrycka sig. Det är klart att om man ska tänka på vad man får och inte får när man uttrycker sig så blir det konst light, säger han.

Hannah Cederberg
hannah.cederberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".