Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

Nu vågar Zabaleen sjunga om vad de vill

Publicerat torsdag 3 mars 2011 kl 14.51

Egypten är ett av de länder där yttrandefriheten för musiker och andra kulturarbetare har varit begränsad. Det kommer det förhoppningsvis bli ändring på nu. Mitt i Musiken har varit med på bandet Zabaleens första rep sedan demonstrationerna.

Idag firas världsdagen för musikalisk yttrandefrihet runt om i världen. Musik blir bannlyst och musiker fängslas utan rättegång för att de för fram budskap via sin musik. Det här rapporterar vi regelbundet om i Mitt i Musiken.

Att få uttrycka sig fritt är något som många länder i svallvågorna efter Jasminrevolutionen i Tunisien hoppas på. Egypten är ett av de länder där yttrandefriheten för musiker och andra kulturarbetare var begränsad . Men det kanske största problemet var självcensuren, vittnar många musiker om.

Mitt i Musiken har besökt bandet Zabaleen som samlas på ett tak i Kairo för att drömma om framtiden.

Vi är i Zamalek, ett av Kairos finare områden. Det är redan mörkt ute och högst upp i ett hus på en enorm takterrass börjar medlemmarna i bandet Zabaleen samlas för att repa. Det är första gången sen Husni Mubarak störtades. Under revolutionsdagarna var alla på Tahrirtorget.

Trummisen Noor Ayman öser ner skrot av alla dess slag på terrasskaklet. Det är efter skrotet de fått sitt namn Zabaleen, som betyder skrot eller skräp. Noor Ayman är den som bor här. Lyxvåningen som terrassen ansluter till är mycket stor och överbelamrad med antikviteter. Han bor här med sina föräldrar, pappan, Ayman Nour, är en mycket känd politisk dissident i Egypten, och omnämns de här dagarna som presidentkandidat. Det märks att Noor är uppvuxen i ett politiskt hem, som 20 åring har han redan en examen i statsvetenskap och studerar numera juridik. Men musiken tar stor plats i hans liv. Fyra olika band spelar han i och han har intet positivt att säga om Mubaraks kulturpolitik.

- Under de senaste decennierna har Egypten inte bara upplevt ett politiskt och socialt förtryck, utan också ett förtryck mot kulturen. För att få spela på en allmän plats, och ditt räknas även restauranger och barer, har musiker fått genomlida en massa krånglig byråkrati. De var tvungna att söka tillstånd av olika slag för varje spelningstillfälle och allt det här hämmade musicerandet, berättar Noor Ayman.

Men det kanske allvarligaste problemet var självcensuren. Noor och hans band skrev regimkritiska låtar redan innan, men de vågade helt enkelt inte uppträda med dem framför publik. Och skulle de göra det, kunde många i publiken vara rädda för att sitta ner och lyssna på musik med starka politiska budskap. Direkt hot från regimen fick Noor uppleva när en av hans bandmedlemmar blev hotad för texten i en låt han hade skrivit, men annars behövdes inga hot. Som musiker försökte man se till att inte gå över gränsen, även om det inte fanns något uttalat hot. Men Noor har hopp för de egyptiska musikernas framtid, och han och bandet Zabaleen utnyttjar redan den nyvunna friheten.

- Nu när det finns mer frihet kan vi spela och sjunga vad vi vill, utan att oroa oss för våra bandmedlemmars välbefinnande, säger Noor Ayman och trummar vidare på papperskorgar, gamla rör och kakburkar.

Sara Moein
sara.moein@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".