Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

Ungdomssymfoniker lyfts fram av låtskrivareförening

Publicerat tisdag 8 mars 2011 kl 11.08
Repetition pågår på Nybrokajen 11
(3:01 min)
Repetition pågår Foto: Berit Nygren

Låtskrivareföreningen Lilith Eve kommer ikväll, på den internationella kvinnodagen, att för första gången göra en konsert tillsammans med en symfoniorkester. Samtidigt lyfter de fram en av Sveriges bästa regionala ungdomssymfoniorkestrar - Stockholms ungdomssymfoniorkester, SUSO. 

Idén till konserten ikväll på Nybrokajen 11 i Stockholm har kommit från Andreas Hedlund. Han studerar på musikhögskolan i Piteå och ville ägna sitt slutarbete åt att arrangera poplåtar för symfoniorkester och så frågade han Helena Martinsson på Riksförbundet Unga Musikanter om de hade någon ung symfoniorkester som skulle kunna passa.

- Och då kom jag på Suso, och eftersom jag också är medlem i Lilith Eve så kände jag ju till föreningen och tänke att det skulle ju passa jättebra att ha kvinnliga låtskrivare som skriver popmusik - popmusik, visor, singer-song-writer - och använda de låtarna, säger hon och fortsätter:

- Vi får signaler hela tiden på att det försvinner många instrument inom kulturskolan. Oboe, fagott, valthorn - det är väldigt, väldigt få som spelar det idag - och att då göra evenemang som kan vara litet nytänkande som här att ungdomarna får spela symfoniorkestern men helt annan musik än de är vana vid kan både stimulera dem och en ny publik hoppas vi då.

Louise Zetterheim, det är första gången som du sjunger med en symfoniorkester - hur känns det?

- Det känns som att vara en våg på ett väldigt stort hav.

Louise studerar till vardags och har varit med i Lilith Eve i ungefär fyra år och det har uppvärderat hennes roll som låtskrivare, tycker hon.

- Lilith Eve har skapat plattformar för oss att framträda på. Olika ställen här i Stockholm. De har ordnat kurser och olika temakvällar. Ja, det är en stolt förening och då blir man stolt själv, säger hon och Helena Martinsson håller med:

- Det betyder precis som Louise säger att man får en större identitet som låtskrivare. Att man hittar sammanhang och andra människor, andra kvinnor som gör samma sak. Annars kan man känna sig ganska ensam om man inte har nått ut, om man inte har ett band och så.

"Lilith Eve" är de engelska namnen på Eva och Lilit, enligt Bibeln jordens två första kvinnor - den ena inte fullt så god som den andra, och det kan ha sin betydelse för moralen i föreningen, medger Helena:

- En del av oss är inte de här som verkligen slåss och armbågar oss för vår sak, men det kan vara skönt att ha en ... att det finns plats både för Eva och Lilith. Man kan få vara stark och ha litet armbågar och man kan få vara snäll och bara vara litet timid, säger hon.

Berit Nygren

berit.nygren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".