Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

Scenkonstens pensioner valsar vidare

Publicerat onsdag 13 april 2011 kl 16.07
Kulturministern låter hälsa att scenpensionerna inte är en kulturfråga
(2:50 min)
Foto: Jack Mikrut/Scanpix

Scenkonstbranschen rasar mot regeringen för att de inte presenterar någon lösning på scenkonstbranschens segdragna pensionsproblem i vårbudgeten.

Dagens system är dyrt, oberäkneligt och det får absurda konsekvenser menar Sture Carlsson som är företrädare för arbetsgivarna - svensk scenkonst.

--För en dansare kan pensionspremien vara dubbelt så hög som månadslönen, så det säger ju sig själv att man drar sig för att anställa en dansare med dem villkoren. Det tenderar ju nästatn att bli yrkesförbud för danskonsten, säger Sture Carlsson.

Vem ska våga sätta upp en balett, när det i stort sett är omöjligt med dagens komplicerade pensionsuträkningar att avgöra vad den i praktiken kostar?

Idag finns det knappt en scenkonstinstitution som på förhand kan tala om hur det ekonomiska resultatet vid årets slut kommer att bli. Scenkonstbranschen beräknar idag de anställdas pensioner efter en modell sydd för statsanställda, men den kostymen passar mycket dåligt.

Det finns redan en ny modell klar. 2009 så presenterades en ny pensionsmodell för scenkonsten i en statlig utredning men den har inte klubbats igenom. Den bereds fortfarande och medan åren går så får scenkonstcheferna valsa runt mellan de olika regeringsdepartementen.

- Kulturdepartementet hänvisar till socialdepartimentet som säger att ytterst är det i allafall kulturdepartementet och båda hänvisar till finansdepartementet.

Det har gjorts uopvaktningar och det har till och med varit flera frågor i riksdagen och det har skrivits artiklar, och så kommer vårbudgeten och det står inte så mycket som ett ord i den om det här. Jag tror att de flesta chefer inom scenkonsten ser detta nästan som en kränkning, säger Sture Carlsson.

Svensk scenkonst kallar det en ödesfråga för kulturlivet, men kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth som inte vill uttala sig alls om pensionerna låter hälsa att det inte är en kulturfråga utan en pensionsfråga och hänvisar saken vidare till civil och bostadsminister Stefan Attefall som är ansvarig för pensionsfrågor.

- Jag förstår hans frustration, säger Stefan Attefall. Jag fick se den här frågan när jag tillträdde som minister efter valet 2010, och sedan dess har jag sett till att mina tjänstemän och vi gör allt vi kan för att denna fråga ska beredas i hamn.

När är det klart då?

-Jag kan inte svara på det i dagens läge förutom att beredningsprocessen pågår och hade alla delar av regeringskansliet haft samma engagemang i frågan som vi har så hade vi löst ut den här frågan.

Är det här en kulturfråga tycker du?

-Ja jag har förstått att det är en viktig kulturfråga och så har jag fått den presenterad för mig och därför vill jag bidra till att lösa ut den så gått jag kan.

Enligt utredaren skulle det nya systemet vara igång 2012, men det vill inte Stefan Attefall lova.

Andreas Lindahl
andreas.lindahl@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".