Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

Kungliga operan blir skola

Publicerat torsdag 14 april 2011 kl 14.08
Åsa Thyllman vill kunna fajtas därute
(3:02 min)
1 av 2
Åsa Thyllman och Wiktor Sundqvist. Foto: Berit Nygren
Guldfoajén på Kungliga operan. Leif R Jansson/Scanpix
2 av 2
Guldfoajén på Kungliga operan. Leif R Jansson/Scanpix

Sverige får till hösten sin första masterutbildning på ett operahus. Det är Operahögskolan i Stockholm som börjar samarbeta dels med Kungliga operan dels med Drottningholms slottsteater parallellt med sin vanliga masterutbildning på skolan.


Antagningsprov pågår hela veckan och en av de sökande som klarat proven fram till idag är 34-åriga sopranen Åsa Thyllman.

- Det är en fantastisk möjlighet, om man får komma in på den här utbildningen, att få jobba dels mot Kungliga operan och få utveckla sig själv ännu mera och bli ännu bättre och kunna fajtas därute sedan, säger Åsa.

Vår framlidna operastjärna Birgit Nilsson hade rykte om sig att alltid vara väl förberedd, och kanske krävs det mer för att bli operasångare eller -sångerska än teaterskådespelare, säger Operahögskolans rektor Magnus Aspegren.

- För att under sin period här så är det väldigt få tillfällen att möta en stor scen, möta en orkester, möta en publik - framför allt de två första att möta en orkester och en stor scen - och det är så otroligt viktigt för att forma så att säga eller att utveckla en operasång att få de här mötena, och det har inte vi hos oss här, säger Aspegren och fortsätter:

- Om man ska bli skådis till exempel då kan du göra väldigt mycket av ditt arbete inom skolans ramar, men vi behöver samarbeta. Det är därför det runt hela Europa finns studios i operahusen, därför att kunna bli en sångare - särskilt i den mer dramatiska sfären, att sjunga de stora romantiska operorna och du ska in i Wagner och så vidare så kräver det de här mötena för att forma sin röst och forma sin karaktär.

"Får inte ersätta ett vanligt jobb"

Och nu är frågan vilka ska få gå det nya masterprogrammet på Kungliga operan, på Drottningholms slottsteater eller på det masterprogram som finns tidigare på skolan. Bland jurymedlemmarna finns Kungliga operans chef Birgitta Svendén.

- Men, säger Magnus Aspegren, de båda nya masterutbildningarna ska inte vara en ersättning för sångare som annars skulle fått ett jobb. Ska man göra någonting tillsammans med Kungliga operan då måste det vara någon som är väldigt nära så att säga att vara klar, och som kan hantera att komma in i det stora maskineri som det är på operan. Det vill säga man måste vara vokalt väldigt färdig, man måste vara sceniskt väldigt luttrad, men antagligen är det saker som vi kan hjälpa till med för att få det här sista som gör att den här personen verkligen kan bli någonting som har en stor nytta av det här att så att säga slussas in på det här sättet.

Det verkar vara en bra stämning i foajen till Operahögskolan i Stockholm. Det är dag fyra av sex och kvar av totalt cirka 120 sökande till såväl kandidat- som masterprogrammen är det nu ett 20-tal, och bland de återstående proven finns teori- och rörelseprov, scenisk gestaltning och ett sista sångprov.

21-åriga tenoren Wiktor Sundqvist söker alla utbildningarna och är inte alls nervös:

- Man är ju inne i ett flow nu eftersom man har gått vidare så nu känns det ju faktiskt bara bra. Nu är det bara kul, säger han.

Det verkar ju inte vara någon här som är nervös?

- Då skulle du ha varit här i måndags eller i tisdags, då kunde du ta på nervositeten faktiskt, svarar Åsa Thyllman.

På vilket sätt?

- I och med att det är första omgången så sätter man högre krav tror jag på sig själv - man måste ju gå vidare för att ha en chans. Jag var jättenervös i måndags, säger Åsa Thyllman.

Berit Nygren
berit.nygren@sr.se

Vi kan tillägga att både Åsa Thyllman och Wiktor Sundqvist kom in, Åsa på mastersutbildningen och Wiktor på kandidatutbildningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".