Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

Fryst miljonbidrag till sång- och musikförbund

Publicerat måndag 18 april 2011 kl 15.12
Fryst miljonbidrag till sång- och musikförbund
(1:54 min)

Svenska kulturfonden i Finland fryser sitt verksamhetsbidrag på en miljon kronor till Finlands svenska sång- och musikförbund. Nu måste förbundet redovisa hur de har använt pengarna innan det kan bli aktuellt med resten av miljonbidraget.

Finlands svenska sång- och musikförbund, FSSMF, får inte ut sitt verksamhetsbidrag från Svenska kulturfonden för andra hälften av 2011. Anledningen är den röriga situation i förbundets styrelse. Det hela började när ordföranden Håkan Wickström valde att sparka informatören Anne Sjökvist på grund av arbetsbrist, samtidigt som han själv och verksamhetsledaren krävde mer pengar för att de jobbat mer än planerat. Styrelsen informerades inte om beslutet och konflikten var igång. När förbundet höll sitt årsmöte i Åbo förra helgen röstade 214 av 215 medlemmar för en förtroendeomröstning.

Håkan Wickström har tidigare sagt att han inte avgår förrän han blir ombedd att gå. Till Mitt i musiken meddelar han att han inte vill kommentera frågan på grund av tidsbrist.

Själva problemet är att förbundets förra budget måste godkännas innan de får bidrag för andra hälften av 2011.

- I den ansökan vi har finns det inga sådana summor, men de måste få en rimlig chans att förklara sig, säger Svenska kulturfondens direktör Berndt Arell om pengarna som förbundets ordförande och verksamhetschef gör anspråk på.

Förbundets redovisning måste skickas till kulturfonden senast i maj, och Svenska kulturfondens direktör Berndt Arell vill inte svara på frågan om kulturfonden tycker att 800 timmars extraarbete verkar rimligt.

- Jag tar inte ställning till sådant som journalister berättar för mig.

Anne Sjökvist, som sparkades av ordföranden Håkan Wickström och verksamhetschefen Toni Sjöblom, anställdes igen efter beslut från resten av styrelsen. Hon hoppas att redovisningen till Svenska kulturfonden leder till en förbättring av förbundets verksamhet.

- För allas skull hoppas jag att det blir utrett alltihop. Så är det bara.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".