Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

Bach-passion ställer församlingen till svars

Publicerat torsdag 21 april 2011 kl 14.03
"Det blir som en rättegång mot oss alla"
(3:59 min)
Matteuspassionen i Engelbrektskyrkan Foto: Helena Eklund Stigsdotter

Påskhelgen betyder högsäsong för Johann Sebastian Bachs passioner. I Engelbrekts församling i Stockholm framförs i år både traditionsenligt Matteuspassionen, för 88:e gången, och i år för första gången också Johannespassionen i en scenisk form där församlingen blir en del av handlingen.

I en av scenerna står alla de som vill förfölja Jesus och få honom anklagad inför Pilatus och de vill övertala Pilatus att man ska driva en process mot den här Jesus, berättar Ebba Edberg som sjunger i vokalensemblen Polyhymnia i den här sceniska versionen av Johannespassionen i Stockholm tillsammans med Drottningholms barockensemble. Tidigare i veckan gavs versionen i Hjorthagens kyrka och imorgon, på långfredagen, ges den i Brännkyrka kyrka.

Johannespassionen är Johann Sebastian Bachs musikaliska berättelse om Jesu lidande och död som det återges i Bibelns Johannesevangelium, och den här passionen har förstås framförts som verk i Engelbrekts församling tidigare men alltså inte i scenisk form. Vi har tidigare berättat om hur också Härlanda församling i Göteborg gör en scenisk version och där rör sig körmedlemmarna och solisterna i lokalen för att dra in församlingen i handlingen, och i Stockholm får församlingen följande tankeställare:

"Det handlar om grupptryck och gemensam skuld"

- I den här versionen så blir det samtidigt en rättegång mot oss alla. Det handlar om sådana saker som grupptryck och gemensam skuld i illdåd, och på det sättet blir det förutom den här starka berättelsen om Jesus och hans passion så blir det också en berättelse om allas vårt lidande och del i världens ondska, berättar Ebba Edberg.

Annars är allt sig likt i Engelbrekts församling i Stockholm denna påsk. Sedan 1923 framförs där Matteuspassionen, som det handlar om, på svenska. Det bestämde man redan från början, berättar organisten och körledaren Bengt Eklund.

- Då David Åhlén inrättade den här traditionen, att man skulle sjunga på det språk som folk förstod så som Bach tänkte. Så att därför har det blivit att vi sjunger på svenska, med vissa undantag något år då och då, säger Eklund.

Ett annat undantag var när Sveriges Radios chefdirigent Daniel Harding kom dit med Radiokören och musiker för tre år sedan och framförde verket

från både koret och läktaren, alltså inte bara från läktaren som det brukar vara.

- Det var säkert bra ljud för dem som satt mittemellan.

Det låter på dig som att det var den gången och inte någon mer gång?

- Nej. Jag skulle aldrig ge mig in på det. Det skulle vara en mardröm tror jag att få ihop det.

Matteuspassionen är visserligen för dubbelkör, men Engelbrektskyrkan har inte det rum som troligtvis Thomaskyrkan i Leipzig hade när det begav sig där för nästan 300 år sedan, och sedan finns det de som vill att sångare och musiker inte ska synas i Engelbrektskyrkans kor, säger Eklund:

- Förmodligen för att man vill sitta och meditera och inte har något att störas över, alltså någonting som enbart fäster uppmärksamheten mot det man hör och berättelsen, säger Bengt Eklund.

Berit Nygren

berit.nygren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".