Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

Norska musikelever utkonkurreras av utländska

Publicerat tisdag 26 april 2011 kl 09.06
"Här är det konkurrensen som får styra"
(1:57 min)
Musikhögskolan i Norge med avgiftsfri masterutbildning. Foto: Kjetil Alsvik/Conoco Phillips

Norska elever förlorar kampen mot utlandsstudenterna om en plats på Norges musikhögskola. De är helt enkelt inte tillräckligt bra. Den norska Musikhögskolan erbjuder som en av få skolor i Europa en gratis masterutbildning. Det är en av anledningen till att antalet sökanden har fördubblats på tio år.

– Konkurrensen är hård om att komma in, det är det inget tvivel om. Det är väldigt många fler sökande än vi kan ta in. Antalet sökande har fördubblats de senaste tio åren både på bachelor- och masternivå utan att vi ökat antalet studieplatser, så konkurrensen ökar, säger Kjetil Solvik, studiechef vid den norska Musikhögskolan.

När studenterna vid Musikhögskolan i Norge läst klart den fyraåriga grundutbildningen får de söka in till masterutbildningen på samma skola. Men då tar det ofta stopp för de norska eleverna. Vid provspelningen konkurreras de ut av utländska elever, som helt enkelt är bättre. Och de senaste tio åren har antalet utländska sökanden ökat stort. På masterprogrammet idag är nästan hälften av eleverna från andra länder. Men enligt Kjetil Solvik är det inte aktuellt med ett tak för antalet utländska studenter.

– Nej, det är klart att skulle det bli väldigt skevt får vi diskutera det, men det är inget som vi pratar om idag. Här är det konkurrensen som får styra, säger Kjetil Solvik.

Och att de utländska studenterna skulle få betala för att gå på den norska musikhögskolan är heller inte på gång.

– Nej, det är avhängigt av den norska utbildningspolitiken och regeringen menar att utbildning ska vara gratis.

Kjetil Solvik betonar att internationell konkurrens är vanligt på den klassiska musikscenen. I konservatorier i städer som Amsterdam, London och Paris, är andelen utlandsstudenter till och med högre än på Musikhögskolan i Norge. Han menar att den hårda konkurrensen förbereder studenterna på hur det kommer att bli när de kliver ut i arbetslivet.

– Musikbranschen är konkurrenspräglad och det är vanligt med provspelningar för att få jobb, det är så branschen fungerar, säger Kjetil Solvik.

Kan det vara aktuellt med flera studieplatser?

– Vi hoppas att vi ska få flera studieplatser i framtiden, absolut. Det beror på staten. Vi har fått en liten ökning de senaste två åren och hoppas kunna öka lite mer framöver, säger Kjetil Solvik.

Hannah Cederberg
hannah.cederberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".