Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

Klassisk musik i fransk radio vinner allt fler lyssnare

Publicerat tisdag 26 april 2011 kl 13.04
Fransk klassisk radio ökar!
(2:51 min)
Fjärde största radiokanalen i Paris

Man lyssnar på radio som aldrig förr i Frankrike. Det visar nya siffror som släppts nu i påsk. Och extra bra går det för landets kanaler som spelar klassisk musik, som landets två statliga kanaler specialiserade på genren.

Privata kanalen Radio Classique, som också spelar klassisk musik är dock större. Den seglar upp som Parisregionens fjärde mest avlyssnade radiostation.

Sedan starten 2004 har kanalen blivit tre gånger större.

- Aldrig tidigare har radiostationen haft så många lyssnare, säger kanalchefen Michel Abouchahla.

-Radio Classique har 1 miljon lyssnare per dag, fortsätter kanalchefen Michel Abouchahla. Han tycker att den färska lyssnarundersökningen är glädjande för klassisk musik.

Kanalen ökade sina lyssnarsiffror med två procent under förra året.Och under det första kvartalet i år ökar man igen - med ytterliggare två procent.

Det gör Radio Classique till Frankrikes största kulturkanal och räknar man alla stationer i Parisregionen kommer den nu fyra!

Michel Abouchahla berättar att det inte bara gäller att göra bra program - för man måste även synas och höras i många sammanhang.

Man ordnar konserter med klassisk musik - men inte tvunget på konserthus, utan istället på kända pop- och chansonteatrar som mytiska Olympia i Paris.

Sen satsar man på konserter för barn och man organiserar dessutom turistresor kring Medelhavet i den klassiska musikens tecken.

Den musik Radio Classique spelar, består mest av kända stycken - här spelas aldrig hela symfonier.

Även filmmusik och nyheter tar plats i sändningarna.

-På så sätt blir vi en folklig station, förklarar Michel Abouchahla.

Statliga France Musique och France Culture som också spelar klassisk musik, är mindre än Radio Classique. Men även dessa två public-service kanaler får fler lyssnare, visar den nya undersökningen.

Och Michel Abouchahla på privata Radio Classique tycker det är bra att här även finns public-service som konkurrerar:

-Ju mer public-service konkurrerar med oss, desto bättre tycks det gå för alla parter, säger han.

-Utan statlig radio skulle vi här på Radio Classique förmodligen ha det mycket svårt, menar han.

På statliga kulturkanalerna France Musique och France Culture resonerar man likadant.

-Det är bra att ha privata Radio Classique. Men det gäller även för oss på public-service att kunna hävda ossi konkurrensen, betonar pressattachén Lucie Marsaud, på France Musique.

Lucie Marsaud ger exempel på att man organisrerar många konserter på radiohuset, ger reklam för sin kanal i storstäderna och man samarbetar i produktionen av bio-filmer och konstutställningar.

-Detta ger i sin tur en bra image enligt skattebetalarna. För det är ett bevis på vad staten gör med folks skattepengar, säger hon.

Johan Tollgerdt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".