Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

Popmusiken blir alltmer narcissistisk

Publicerat tisdag 26 april 2011 kl 17.38
-Jag tänkte vem skulle någonsin säga så, högt - jo, antagligen en narcissist.
(2:33 min)
The Greatest Man That Ever Lived - Rivers Cuomo, bandet Weezers sångare. Foto: Steve Ruark/ Scanpix

Popsånger speglar vår tids narcissism, har forskare i USA kommit fram till.

Bevis på åtminstone det amerikanska samhällets ökade narcissim finns att finna i popsångslyriken. Psykologiprofessorn Nathan DeWall, som ledde projektet vid University of Kentucky, kom på att han ville forska om narcissim i låttexter när han lyssnade på sin ipod en dag.

- Jag lyssnade på en låt på min ipod och sången hade en mycket lång refräng, 2 eller 3 minuter. Refrängen gick "I am the I am the greatest man that ever lived". Och jag tänkte vem skulle någonsin säga så högt - jo, antagligen en narcissist, säger Nathan DeWall.

Jag är den bästa mannen som någonsin funnits eller "I am the I am the greatest man that ever lived" är en låt av det amerikanska rockbandet Weezer. Den låten sådde alltså det första fröet till Psykologiprofessorn Nathan DeWalls forskning om narcissim i dagens amerikanska poplåtar.

DeWall och hans team analyserade sångtexter i låtar från 1980-talet framtill 2007. Urvalet gjordes genom att välja toptio-låtar utsedda av musiktidningen Billboard, som är berömd för sina listor över mest sålda skivor i USA.

- Vår hypotes gick ut på att låttexterna skulle ha ändrats under den här perioden. De skulle framförallt innehålla fler första person singular pronomen i popsånger ju närmare vår tid vi sökte. Och det var exakt vad vi hitta, berättar DeWall.

Forskningsteamet körde alla låttexter genom ett specialdesignat datorprogram för räkning av ord, och fann: att användandet av första person singular - jag, mig, min - har ökat i sånglyriken mellan 1980 och 2007 och att orden vi, oss, vår minskade under samma 28-års period.

Så vad säger de här resultaten? Och vad ska man göra med det?

- Ska vi censurera det som spelas på radio? Nej jag tror att det som vår forskning visar är hur förändringar i vårt psyke speglas av det vi lyssnar på, menar DeWall

Popmusiken i sig orsakar alltså inte ökad narcissism, menar Psykologiprofessorn. De narcissiska låttexterna reflekterar snarare hur människors psyke förändrats och hur den samhälleliga utvecklingen i USA ser ut.

Sara Moein
sara.moein@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".