Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

Berwaldhallens reklamvideor publiceras på politisk hemsida

Publicerat onsdag 27 april 2011 kl 13.48
"Det här är något som han gör vid sidan av sitt uppdrag på Sveriges radio"
(1:46 min)
Produktionsbolaget som gör Berwaldhallens filmer driver en nätsida som fungerar som en politisk plattform. Foto: Tomas Oneborg/Scanpix.

På Berwaldhallens hemsida publiceras repetitionsfilmer och intervjuer med dirigenter. Produktionsbolaget som ligger bakom filmklippen lägger också ut dessa på sin egen webbsida. En webbsida som även sprider politiska budskap. Till exempel publiceras den omstridda bilden på konstnären Lars Vilks rondellhund.

Ansvarig för verksamheten i Berwaldhallen är SR Musiks chef Anna-Karin Larsson. Hon känner personligen inte till hemsidan som produktionsbolaget driver, men betonar vikten av yttrandefrihet i frågan.

– Vi har ju yttrandefrihet i Sverige, och det här är något som han gör vi sidan av sitt uppdrag på Sveriges radio. Vi följer upp våra bolag vad gäller att följa kollektivavtal och så, men vad man har för politisk ståndpunkt vid sidan av, svenska människor måste ju få ha sin politiska frihet och sin yttrandefrihet, säger Anna-Karin Larsson.

På samma hemsida som man kan se dirigenten Jukka-Pekka Saraste berätta om hur roligt det är med oförutsedda händelser i Berwaldhallen publiceras också Lars Vilks kontroversiella bild på Muhammed som rondellhund. Hemsidan som delvis är en plattform för ett politiskt parti, tillhör produktionsbolaget bakom Sveriges radios nya videosatsning. På sidan kan man läsa åsikter som att "Största skillnaden mellan en kommunist och en nationalsocialist är först och främst att kommunisten har mördat minst tio gånger fler människor." Anna-Karin Larsson återkommer till vikten av yttrandefrihet, och att mannen som står bakom produktionsbolaget har anlitats för sitt goda jobb, och inte för sin politiska åskådning.

– Det står ju för honom och det är yttrandefrihet och det är hans syn på världsläget och politiska inriktningar i världen. Det står för honom. Det är en hemsida, den är väldigt personlig, det är hans ståndpunkter och så. Det är ju inte hemsidan i sig som gör att vi anlitar honom, utan vi anlitar honom för att vi tycker att han gör ett fantastiskt bra jobb i just det vi anlitar honom för. Vi är fortfarande nöjda med honom och det han gör på Berwaldhallens hemsida.

Kommer ni att anlita det här produktionsbolaget igen?

– Som det ser ut just nu kommer vi att göra det, ja, säger Anna-Karin Larsson.

Sent igår kväll togs bilden på Muhammed som rondellhund bort från produktionsbolagets webbsida. Den ansvarige vill inte berätta varför.

Hannah Cederberg
hannah.cederberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".