Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

Stim stämmer hårdrocksfestivalen Sweden Rock

Publicerat torsdag 28 april 2011 kl 14.49
Stim stämmer Sweden Rock
(2:28 min)
Sweden Rocks publik 2010. Bild: Claudio Bresciani.

Upphovsrättsorganisationen Stim stämmer hårdrocksfestivalen Sweden Rock för att ha slarvat med redovisningen av musiken och betalningen till Stim. Men enligt Sweden rock handlar det om att Stim höjt avgiften kraftigt och inte vill förhandla om det.

– Från 2009 till 2010 höjde Stim avgiften med 67,5 procent och det tycker inte vi är skäligt, säger Martin Forssman är pressansvarig på Sweden rock.

Kan det vara så att ni har vuxit så mycket att ni också måste betala mer?

– Jo visst är de här tarifferna i relation till antalet besökare - det säger vi ingenting om - men vi ökade inte vårt publikantal mellan 2009 och 2010, vi sänkte det och ändå ska vi betala 67 procent mer.

Den ökningen av avgift som Sweden rock räknat ut ställer sig Stim frågande till och hävdar att det brister i rapporterna vilken musik som spelats. Stims kommunikationschef Susanne Bodin som beklagar att parterna inte kunnat komma längre i förhandlingarna med varandra.

– Vi har inte fått in de redovisningar som vi har avtalat med Sweden rock och därmed har vi heller inte kunnat fakturera dem.

De protesterar mot höjningen mellan 2009 och 2010 som de räknat ut är 67 procent - hur motiverar de höjningen?

– Det är lite märkligt för det finns inte någon sådan höjning. Vi saknar ju en redovisning från dem på vilken musik de spelade 2009 och det de betalat är ett a conto-belopp, alltså bara en delsumma. Någon höjning vet vi inte att det blir ens en gång för dem, i så fall är den marginell eller något mindre.

Sätter ni också avgiften efter hur stor vinst festivalen gör?

– Nej, det är det inte - utan vi tittar på biljettpris och besökarantal. Så har biljettpriserna gått upp så följer naturligtvis Stim-avgifterna med i det vilket är alldeles rimligt och rättvist.

Men Martin Forssman håller inte med om att den ökningen skulle motsvara biljettprisets ökning - största ökningen hade fyradagarsbiljetterna som ökade med femton procent.

– Det handlar om Stims prissättning och de här tarifferna är likadana för alla festivalerna och det är andra festivaler som inte har samma förutsättningar som detta drabbar mycket hårdare, så det är en viktig fråga för hela Musiksverige, säger Martin Forssman.

Viveca Bladh
viveca.bladh@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".