Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...
Malmö

Snart öppnar partymoskén!

Publicerat fredag 29 april 2011 kl 09.02
"Det här är ju en fantasi - en kuliss"
(3:02 min)
Cesar Vargas, Ozan Sunar, Rodrigo Lopez och Amanda Wickman utanför Moriskan.

Den 15 juni är det inflyttningsfest för kulturföreningen Re:orient på Moriskan i Malmö Folkets Park.
Följ med Mitt i Musiken på en rundtur i byggdammet!

Det är svårt att bära byggarhjälm ovanpå hörlurar...Men det är lätt att gripas av entusiasm i en renovering av en malmöitisk profilbyggnad.

"Om du tittar i entréhallen så lägger vi in moriskt kakel som vi har importerat direkt från Casablanca, och sen så återställer vi fönsterpartierna lite mer stilenligt - det ska bli träpartier som går att öppna" berättar verksamhetsledaren Ozan Sunar.

Men frågan alla ställer är förstås: "vad tänker ni göra på moriska paviljongen?"
När Malmö Stad i september 2010 tog beslutet att låta den stockholmska kulturföreningen Re:Orient driva den moskéliknande Moriskan i Malmö, fanns det lokala arrangörer som protesterade. Men en verksamhetsplan som lovade samarbete gav Ozan Sunars Re:Orient jobbet.

"Det är så lätt att prata i schabloner när man pratar om ett nytt kulturhus, men vi försöker skapa en ny slags mötesplats i stan där vi både riktar oss till en bred majoritetsbefolkning av svenskar men också inkluderar minoriteternas estetik och smak."
Vilka slags samarbeten kan han se?
"Ofta rör det sig om grupperingar och föreningar som inte själva har en scen", säger Sunar: "till exempel olika etniska föreningar, pensionärsorganisationer, konsertarrangörer och klubbarrangörer."
"Vi är intresserade av hur man bygger upp samhällen indag, hur man kan involvera invånarna i ett kulturhus."

Festsalen - som reportern gärna kallar kyrkosalen på grund av sina stora runda fönster med stjärnmönster i gult, grönt blått o lila - har en sakral känsla som Ozan Sunar tror beror på rummets avlånga form och det höga taket.
Scenen är omgiven av en röd trä-ram med nån slags orientalisk touch. Färgerna på väggarna är turkos, med en röd bård som avslutas upp mot det välvda taket av en guld-list.
Huset byggdes 1902 i den dåtida romantiska idén om ett exotiskt fjärran östern, men det byggdes också för att arbetarrörelsen skulle ha en plats för fest och folkbildning.

"Det här är ju en fantasi - en kuliss, kan man säga. Det är indiskt, det är moriskt och det är lite fantasier - det viktiga för oss är att ta fram de ursprungliga färgerna och bevara de detaljer vi tycker är vackra och fortfarande håller..."

Så fantasierna finns kvar - men det gör också folkbildningstanken:
"Vi jobbar med pedagogiska projekt för barn och ungdomar; kunna komplettera det utbutd som finns hos tex kulturskolan - ta in instrument som inte finns representerade i deras utbud..."

Så här en och en halv månad före the grand opening är det lätt för Ozan Sunar att sia om hur huset ska låta:
"Jag hör många saker" skrattar han: "Bra svenskt dansband, klassisk arabisk musik, det kan vara ragtime, det kan vara tango, bra svensk pop eller jazz."

Kökschefen Rodrigo Lopez får snart öppna sin franska bistro, och han är nära extas:
"det här har man ju drömt om hela sitt vuxna liv, att få gå in i ett kök som man själv har bestämt hur det ska se ut och allting är så nytt  och bara åååh"

För en byggnad som är en självklar del av Malmös "skyline" så ska ändå innehållet bli nåt nytt:
"Många säger att när de passerade byggnade från Amiralsgatan första gången så trodde de att det var moskén istan, och det här kommer vara moskén där man har mycket party."

Lisa Wall
lisa.wall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".