Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...
Sami-affären

Förlikning i strid mot lagen?

Publicerat onsdag 4 maj 2011 kl 12.00
Foto: Jessica Gow / Scanpix

Samtliga ledamöter i styrelsen för Sveriges största artistorganisation Sami ställer sina platser till förfogande. Nu får stämman om två veckor säga sitt om styrelsen ska får förnyat förtroende eller inte på grund av dess omdiskuterade förlikning med den förre vd:n, och nu diskuteras det om förlikningen har ingåtts i strid mot lagen.

Det här är en förlikning som har upprört många medlemmar i Svenska artister och musikers intresseorganisation, Sami. De tycker att det var fel att inte gå vidare med stämningen mot organisationens förre vd som utreds av åklagare som misstänkt för grov trolöshet mot huvudman men som nekar helt till brott.

Sami:s styrelsemajoritet var av uppfattningen att mannen ändå inte kunde betala, men oavsett om det är så eller inte anser många att styrelsen borde ha gått vidare av moraliska skäl, och nu diskuterar man dessutom - både i styrelsen och bland medlemmarna - om styrelsen hade rätt enligt lagen om ekonomiska föreningar att förlika sig med den förre vd:n. Skulle det i själva verket handla om en skadeståndstalan enligt lagen om ekonomiska föreningar så måste styrelsen ha klartecken eller godkännande från en föreningsstämma.*

Berit Nygren
berit.nygren@sr.se

* Vi behöver förtydliga oss:

I fredags sade lektorn i associationsrätt vid Stockholms och Örebro universitet Anders Lagerstedt i Mitt i musiken att förlikningen står i strid mot lagen om ekonomiska föreningar under förutsättning att Sami har fört en skadeståndstalan mot den förre vd:n enligt nämnda lag, men ärendet har inte handlagts som ett brottmål utan som ett arbetsrättsligt civilmål - i Stockholms tingsrätt - och då är inte lagen om ekonomiska föreningar tillämplig, säger Anders Lagerstedt. I det sammanhanget har styrelsen rätt att ingå förlikning på egen hand.

20110429 rapporterade vi följande:

Det här är en förlikning som har upprört många medlemmar i Svenska artister och musikers intresseorganisation, Sami. De tycker att det var fel att inte gå vidare med stämningen mot organisationens förre vd som utreds av åklagare som misstänkt för grov trolöshet mot huvudman men som nekar helt till brott.

Sami:s styrelsemajoritet var av uppfattningen att mannen ändå inte kunde betala, men oavsett om det är så eller inte anser många att styrelsen borde ha gått vidare av moraliska skäl, och nu diskuterar man dessutom - både i styrelsen och bland medlemmarna - om styrelsen hade rätt enligt lagen om ekonomisk förening att såväl stämma som förlika sig med den förre vd:n.

"Nej, eftersom en förlikning gällande skadeståndstalan (enligt lagen om ekonomiska föreningar) måste beslutas av en föreningsstämma", svarar Anders Lagerstedt som är lektor i associationsrätt vid Stockholms och Örebro universitet.

Sami:s styrelse väckte skadeståndstalan mot mannen i januari 2007, och det var innan stämman det året beslutade att han inte skulle beviljas ansvarsfrihet.

- Sedan går åren och sedan träffar styrelsen en förlikning med den här vd:n och lägger ner skadeståndstalan, men polisanmälan och utredningen kvarstår i brottmålet naturligtvis, vad jag har förstått. Sedan kommer då frågan upp: kan styrelsen träffa en förlikning eller är det föreningsstämman som ska fatta det beslutet om att man ska förlikas? Min uppfattning, och det tror jag också är mina kollegers uppfattning, att det måste vara föreningsstämman som fattar det beslutet. Det är ett majoritetsbeslut som ska fattas av föreningsstämman att man ska förlikas, och det kan hindras av en minoritet som har tio procent av de röstberättigade, säger Anders Lagerstedt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".