Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

Många hål att fylla

Publicerat fredag 17 september 2004 kl 16.00

När budgetpropositionen presenteras på måndag ligger förmodligen fokus som vanligt på arbetsmarknaden, vården, skolan och omsorgen. Men inom musiklivet finns det också mängder av hål att stoppa pengar i (P2 Mim 17/9)

Ja, hur de här hålen ser ut, och hur stora de egentligen är, beror förstås på vem man frågar. Magnus Eriksson som är ordförande i Sveriges Orkesterförund förutser en tuff framtid för musikinstitutionerna.

Staten vill höja musikernas pensioner, både för i år och retroaktivt vilket skulle kosta institutionerna 70 miljoner kronor. Det, och en dom i kammarrätten nyligen som innbär utökade skyldigheter för arrangörerna att betala artisternas resor och sociala avgifter, det ger en fördyrning på sammlagt 100 miljoner kronor. Ett stort hål, således.

Magnus Eriksson nämner också de ideella musikarrangörerna som skulle behöva en fördubbling av anslagen. De hoppas på att få en aviserad ökning med två miljoner, men skulle alltså behöva mycket mer. Han önskar också mera pengar till amatörmusiken där orkestrarna har svårt att rekrytera ungdomar. Och i denna önskan får han medhåll av Jan Olof Rudén som är sekreterare i Svenska musikrådet.

Han hoppas också på att kommunerna ska få ett så pass stort tillskott i kassorna att de kan behålla och utveckla musik- och kulturskolorna. Så efterlyer han också en statligt finansierad kammarmusikensemble som skulle ta sig an den nutida konstmusiken. Och är därmed inne på samma spår som Rikskonserters direktör Björn Stålne.

Han hoppas på att den nutida musiken ska få ett rejält tillskott i kassan, bland annat genom en satsning på Stockholm New Music Festival. en festival som skulle behöva 2 miljoner i statliga pengar. Men han konstaterar luttrad att det brukar vara fruktansvärt svårt att skaka fram pengar till kulturlivet.

Statens musiksamlingar var en av dem som kunde glädjas åt anslag i förra budgeten. De fick 1,9 miljoner kronor som skulle hjälpa dem att få ordning på ekonomin som länge varit ytterst ansträngd. Nu visar det sig att musiksamlingarna skulle behöva cirka 800 000 kronor till för att klara av de hyreshöjningar som väntas under de närmaste åren. Fastighetsverket kommer nämligen att höja hyran med tre miljonerkronor, fördelade på en halv miljon kronor per halvår. Förra årets budgetproposition gav utrymme för en aktionsgrupp för barnkultur som också är i gång med sitt arbete. Och det dök också till slut upp en orkesterutredare, som utlovat.

Men att Drottningholmsteatern skulle kunna få ett permanent stöd från staten är förmodligen att hoppas på för mycket. Redan förra året slog man fast att anslaget för kommande år skulle bli en miljon kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".