Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

Pro-palestinalåt känsligt i Tyskland

Publicerat måndag 17 oktober 2011 kl 15.45
"Den tyska branschen klarar inte av att förhålla sig till låten"
(3:03 min)
Norska punkrockbandet Honningbarna.Foto: Stian Herdal

Musik används ofta till politiska budskap. Men det kan kosta på - för mycket tycker ett tyskt promotionbolag, som stoppar en låt när ett norskt punkrockband ska släppa platta i Tyskland. Låten heter Fri Palestina.

På norska punkrockbandet Honningbarnas debutalbum "La alarmane gå", finns bland annat en låt som heter Fri Palestina. Men albumet som också ska släppas i Tyskland fick kapas på just Fri Palestina-låten inför lanseringen i Tysklands. Det var det tyska promotionbolaget som såg till detta. Censur kallar Bandets frontfigur Edvard Valberg det hela för.

– Det här är en låt som betyder väldigt mycket för oss, som blir censurerad i tyskland. Den tyska branschen klarar inte av att förhålla sig till låten och sälja den vidare, och därför censurerar dom, menar Edvard Valberg.

Men på det Tyska promotionbolaget Snowhite håller man inte med om censurkritiken. Visserligen hade man valt att inte arbeta med albumet om bandet envisats med att ha med låten, men det handlar om Tysklands historia. Israel-Palestina-konflikten är känsligare i Tyskland än många andra länder, säger Patrick Daniels på promotionbolaget.

– Jag förstår att de känner sig censurerade men tycker att det här var det korrekta sättet att marknadsföra bandet, i ett land där det politiska diskussionen om ämnet är väldigt infekterat och känsligt.

Fri Palestina låten skulle i bästa fall ha överskuggat bandets andra budskap i debutalbumet. Men det skulle också ha kunnat väcka straka negativa reaktioner, menar Patrick Daniels. Och enligt bandets manager Louis Holbrook, som sköter kontakterna med det tyska promotionbolaget så var det speciellt en versrad som tyskarna reagerade på.

– Speciellt en textlinje som heter bur inne sionisterna som taget utifrån sitt sammanhang är väldigt vansklig att operera med i Tyskland.

"Bur inne sionistan, For etnisk renskning", sjunger Hanningborna i den versen manager Louis Holbrook tror blev för mycket för det tyska marknadsföringsbolaget.

– Jag förstår att de har ett problematiskt förhållande till Israel i och med andra världskriget men det är ingen grund till att inskränka vår yttrandefrihet, säger bandet sånagre Edvard Valberg

Honningbarnas och deras manager bestämde sig ändå för att gå med på att ta bort låten, i slutändan vill de fokusera på debutalbumet och inte bara en låt. Fri Palestina låten har ju redan släppts i Norge och även om den inte finns med på det tyska albumet som släpps i november, finns den ju digitalt på nätet.

"Men det känns som att vi sväljer en kamel för att få ut våra andra låtar, vårt budskap och vår musik", berättar Edvard Valberg, från en telefon i Norge på universitetet där han precis börjat studera.

Också i Norge har Fri Palestina-låten skapat problem. På NRK:s Publik Service-gala ville bandet spela låten men det tyckte inte galans arrangörer var en god idé. Galan anordnades till stöd för arbetet mot minor, och man ansåg också där att fokus skulle hamna på fel fråga. Så bandet fick framföra en annan låt.

Honningbarna eller honungsbarnen som de skulle ha hetat på svenska släpper också sitt debutalbum i Sverige snart.

Sara Moein
sara.moein@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".