Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

Kvinnliga dirigenter startar nätverk

Publicerat onsdag 19 oktober 2011 kl 13.38
"Det är ett ganska ensamt yrke. Man sitter på sin kammare och studerar"
(2:44 min)
Professorn och dirigenten Kerstin Nerbe Foto: Lars Pehrson/SvD/SCANPIX

Dirigenten Kerstin Nerbe startar ett nätverk för kvinnliga dirigenter. Nerbe var bland annat med och grundade Folkoperan och var musikalisk ledare där i mer än 30 år, och hon vill vara mentor för yngre dirigenter som också är kvinnor.

En av dem som funderar att gå med i nätverket är Marie Rosenmir.

- Jag tycker att det är ett jättetrevligt initiativ att vi tjejer - vi är ju inte så många kvinnliga dirigenter kan träffas. Det är ett ganska ensamt yrke. Man sitter på sin kammare och studerar innan man träffar orkestern så det är väldigt, väldigt trevligt att vi får chansen att mötas och prata med varandra och dela erfarenheter, säger Marie Rosenmir som också sitter i Svenska Dirigentföreningens styrelse och fortsätter:

- Men problemet är litet större än att bara vara kvinna. Jag upplever inte själv att jag har varit motarbetad på grund av att jag är kvinna utan jag tycker - och det är också något som vi diskuterar i dirigentföreningen - att problemet är snarare kanske att man är svensk och dirigent. Unga svenska dirigenter har svårt att komma ut på arbetsmarknaden så jag skulle nog önska att det fanns ett mentorskap från de svenska orkestrarna på samma sätt som det gör det från de finska. Det skulle vi behöva. Det är ett problem - man måste få chansen att bygga erfarenhet redan som ung dirigent oavsett om man är man eller kvinna.

"Kvinnliga dirigenter blir småensemble-dirigenter"

Kerstin Nerbe tar vid:

- Över huvud taget svenska dirigenters situation är väldigt svår men jag kan inte ta mig an de manliga dirigenternas situation. Det jag kan göra är att ta mig an de kvinnliga dirigenterna, och de blir ju så att de kvinnliga dirigenterna blir ju antingen kördirigenter eller småensembledirigenter, men på de stora posterna - i de stora orkestrarna så är det inte många kvinnor, säger Nerbe.

Stockholms läns blåsarsymfoniker som Rosenmir för dagen repeterar med inför en allsångskväll med opera på lördag är en medvetet jämställd orkester. Under förra säsongen till exempel bestod deras konsertprogram till hälften av musik skriven av kvinnor, men på Musikaliska och på alla våra konsert- och operahus är dirigenterna fortsatt oftast män, och det är nog bara Norrlandsoperan och Folkoperan som har haft kvinnliga chefdirigenter hittills i Sverige. Det beror förstås till att börja med på att de allra flesta dirigenter fortfarande är män; av dirigentföreningens drygt 100 medlemmar är bara ett tio-tal kvinnor, men Nerbe tänker sig ett nätverk där dagens kvinnliga dirigenter kan stötta varandra.

- Och dessutom hjälpa om en till exempel har en konsert någonstans och inte kan genomföra den, av någon anledning blir sjuk eller har någonting annat så kan den föra det vidare till en annan kvinnlig dirigent. Man kan inte utvecklas som dirigent om man inte får komma ut och arbeta, säger Nerbe.

Berit Nygren
berit.nygren@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".