Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...
bråket fortsätter

Hur mäter man kulturen

Publicerat fredag 21 oktober 2011 kl 15.18
Vd SKL: "undrar vem som har noll koll"
(2:51 min)
Foto: Ingvar Karmhed/Scanpix

Ett evigt kulturbråk är på tapeten igen. För förra veckan gav sig den liberala tankesmedjan Timbro på kommunernas kulturverksamhet.

"De flesta kommuner saknar helt eller delvis rutiner för att följa upp och utvärdera satsningar som görs inom området kultur" skrev Timbro i en rapport som de kallade Noll koll. "Det går inte att ta Timbros rapport på allvar", menar Sveriges kommuner och landsting, SKL.

Beethoven Für Elise är ett stycke som många barn plågat sin omgivning med, medan de gått på kulturskolans musikundervisning. En annan plåga är frågan om hur man ska utvärdera barnens pianolektioner och annan kommunal kulturverksamhet. Det här har sysselsatt politiker, kommuner, tankesmedjor och medier länge.

Inte minst i Mitt i musiken satte vi Kulturskolan under lupp för ett år sen. Slutsatsen blev att i Sverige satsar vi 2,1 miljarder på kulturskolan varje år. Men på de 60 år som kulturskolan har funnits har det inte gjorts ngn ordentlig genomlysning av vad de gör, vad verksamheten har för effekter i samhället, eller vad pengarna går till. Men alla verkar överens om att den är viktig.

I Timbros nya rapport Noll koll, med underrubriken bristande uppföljning av kommuners kulturverksamhet, har man tittat på de fem kommunerna: Botkyrka, Gotland, Karlstad, Sandviken och Sundsvall. Men just urvalet av kommuner är ngt Sveriges kommuner och landsting, SKL riktar stark kritik mot.

- Jag undrar vem som har noll koll här. För att dels så är det väldigt lite underlag och sen så har man ju tappat att just Botkyrka som är en av kommunerna har ju gjort en ganska stor medborgarundersökning, Säger Håkan Sörman vd för SKL.

På tankesmedjan Timbro pekar man på att de utvalda kommunerna själva skryter med att de är kulturkommuner, Robert Stasinski är en av rapportförfattarna, och han försvarar namnval av rapporten Noll koll.

-Det är ett tillspetsat sätt att säga att de för det mesta inte vet hur bra verksamheterna fungerar, utan vad de kan komma med är möjligen hur mycket folk som tycker någonting specifikt om verksamheten. Eller någonting som har med kommunens musikprojekt eller konstprojekt att göra.

På en punkt är de överens den liberala tankesmedjan och arbetsgivar- och intresseorganisation SKL. Man måste börja blicka mot internationell forskning för att undersöka kulturverksamheternas så kallade mjuka effekter.

- Saker som inte handlar konkret om att någon får mer pengar utan det kan vara alltifrån människor med inlärningssvårigheter, som efter att ha konsumerat kultur under en period har mycket enklare att ta in kunskap. Därför att det genom studier har visat sig att de plötsligt kan börja tänka på sin kunskap och inlärning på ett helt annat sätt, säger Stasinski.

Robert Stasinski säger att de inte har hittat några större tecken på en sådan här utveckling inom kommunerna. Men SKL:s vd, Håkan Sörman säger att det sedan fler år tillbaka finns ett stort intresse på kommunal nivå att också utveckla metoder för kvalitativ uppföljning, och han håller med Timbro om att det är ett viktigt steg som kommunerna måste ta.

- Det är helt rätt man måste åt det hållet, vi har exempel på kommuner i Skåne som har börjat jobba så här, och vi hade väl själva något seminarium som vi kallade för att mäta det omätbara, säger Håkan Sörman.

Utvecklingen går mot mer uppföljningar något Timbro borde upptäckt när man satte frågan i fokus menar Håkan Sörman.

Och vem vet, i takt med att kulturskolans nybörjare börjar få fart på Für Elise melodin, kanske politiker, kommuner, tankesmedjor och medier får pli på utvärderingarna av kulturverksamheter.

Sara Moein
sara.moein@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".